Koning kan douchen in nieuw vliegtuig

Door: DitjesDatjes
06-07-2019

Zaterdagochtend werd het nieuwe regeringstoestel (PH-GOV) gepresenteerd op vliegbasis Woensdrecht. De Boeing 737 is speciaal voor de koninklijke familie, ministers en meereizende ambtenaren.

Hollands trots

Typische Hollandse symbolen zijn er te vinden in het interieur en liggen er nog comfortabele kussens in de luxe stoelen. John Pritchard, directeur bij Fokker, geeft zijn mening: “Ondanks de zakelijke uitstraling is het toestel nog steeds goed herkenbaar als Nederlands. Naast de bekende blauwe kleur van de overheid, zijn er consequent Delfts blauwe accenten in het interieur verwerkt en zit er een subtiele sprank oranje op de vleugel”.

Het afgelopen anderhalf jaar hield Fokker zich bezig met het inbouwen en het ontwikkelen van het interieur. “Tijdens het vliegen kun je online werken. Er zit een audio/video on demand-systeem in, dus ze kunnen allerlei films of muziek selecteren. Het speakersysteem is volledig geïntegreerd in het interieur. Je ziet dus geen grilletjes of gaatjes” zegt projectleider Ruud van Brandwijk. Hij vindt dat het toestel compleet anders is dan zijn voorganger.

Douchen

“Een van de eisen was om hem fluisterstil te maken” vertelt Van Brandwijk. Het geluidsniveau in de cabine is dus een stuk lager. Nog een luxe is dat leden van het Koninklijk Huis en hoge ambtenaren nu kunnen douchen tijdens een lange vlucht. Daarvoor is speciaal een extra watertank ingebouwd.

90 miljoen euro

Volgende maand kan het toestel worden gebruikt. Deze heeft maar liefst 90 miljoen euro gekost. De regering heeft besloten de operatie van het regeringstoestel bij KLM onder te brengen. Dit betekent dat het onderhoud en de bemanning door hen geregeld wordt. Ook mag daarom onze koning Willem-Alexander de Boeing 737 zelf besturen. Want juist bij KLM is de koning als piloot bevoegd om een 737 te vliegen.

 

 

Meer DenD