Koningin Máxima hoort over succes ‘Mijn Tweede Familie’

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Koningin Máxima heeft dinsdagochtend het project ‘Mijn Tweede Familie’ bezocht. Dat was vorig jaar één van de winnaars van een Appeltje van Oranje, de jaarlijkse prijs van het door het koningspaar gesteunde Oranje Fonds. Bij het project, opgezet door welzijnsorganisatie Sovee, worden gezinnen aan alleenstaande minderjarige vluchtelingen gekoppeld. Die krijgen daardoor ook een Nederlands ’thuis’.

Koningin Máxima was tijdens het digitale bezoek benieuwd naar de resultaten van het initiatief en naar de meerwaarde voor de jongeren die worden geholpen. Er was, zo vertelde Mirjam Beeuwkes, begeleider vanuit Integratiewerk #JONG, echt een verschil te zien tussen degenen die terug konden vallen op een ’tweede familie’ en de jongeren die het zelf moeten uitzoeken. “De aanvulling is zeer waardevol. Het is niet makkelijk om je weg te vinden in ons land.” Máxima beaamde dat.

De koningin wilde weten wat de jongeren het moeilijkst vinden, wat de groeipijnen zijn en wat de deelnemende gezinnen eraan hebben. De stress over de achtergebleven familie en de mogelijkheid van gezinshereniging kwamen bij de meeste jonge vluchtelingen terug, maar dankzij de ’tweede familie’ kon er ook worden ontspannen. “Dan vergeet ik alle zorgen”, zeggen ze dan, aldus psycholoog Anna de Haan van Pharos. De families leren over de cultuur van de jongere die in hun gezin komt, en ook dat niet alles wat in eigen land vanzelfsprekend is, ook geldt voor anderen.

Fietsen

Dat hoorde Máxima ook in de gesprekken die ze met vier deelnemende gezinnen en hun extra familielid voerde. “Het had ook anders kunnen zijn. Het had ons ook kunnen overkomen dat we moesten vluchten”, zei Jip Nijboer over haar Ethiopische ‘broer’ Magarsa. De jonge Fienne Bakker vertelde dat ze de Eritrese Jira echt als een zus zag, met wie ze goed overweg kon en dat ze elkaar over en weer hielpen. “Ik voel het als mijn familie”, zei Jira.

Welzijnsorganisatie Sovee hoopt dat in andere gemeenten soortgelijke projecten worden opgezet. Daar is ook al belangstelling voor. Máxima juichte dat toe. Het is voor alle jongeren die achttien worden al ingewikkeld om op eigen benen te staan, laat staan voor iemand die net in Nederlands is gekomen en de weg niet kent. Een tweede familie kan dan helpen, juist ook omdat de formele begeleiding wegvalt als ze de vluchtelingen meerderjarig worden. “Elke jonge vluchteling zou gekoppeld moeten worden aan een gezin. Dan slaagt de integratie ook beter”, aldus Ria de Jong, een van de initiatiefnemers van ‘Mijn Tweede Familie’.

 

BUZZR

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck