Koningspaar praat met vluchtelingen op Sicilië

Door: Ditjes en Datjes
08-06-2017

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan eind deze maand op Sicilië in gesprek met migranten. Ook spreken ze bestuurders, hulpverleners en vrijwilligers die de opvang van de vluchtelingen coördineren. Het koningspaar brengt van 20 tot en met 23 juni een staatsbezoek aan Italië en Vaticaanstad.

Willem-Alexander en Máxima gaan in Italië niet alleen naar Rome en Milaan maar doen ook de Siciliaanse hoofdstad Palermo aan. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken reist met het koningspaar mee, minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking leidt parallel een brede economische missie.

Op de eerste dag van het staatsbezoek treffen de koning en koningin Italiaanse autoriteiten. Na een officieel ontvangst door president Sergio Mattarella staat onder meer een ontmoeting met minister-president Paolo Gentiloni op het programma.

Bij de politie in Palermo

Woensdag 21 juni zijn Willem-Alexander en Máxima een groot deel van de dag op Sicilië, waar ze in Palermo het hoofdbureau van de politie bezoeken. In cultuurcentrum Molti Volti vindt de ontmoeting met vluchtelingen plaats. In het historische centrum van Palermo wordt het koningspaar ontvangen door burgemeester Leoluca Orlando. Met een lunch met de burgervader sluiten Willem-Alexander en Máxima het bezoek aan Sicilië af. Terug in Rome vindt de contraprestatie plaats. De koning en koningin bieden president Mattarella en de Italiaanse autoriteiten een receptie en een concert van violiste Janine Jansen aan.

Clarence Seedorf in Milaan

De volgende dag gaan het koningspaar, minister Koenders en minister Ploumen naar het Vaticaan. Na afloop van een audiëntie bij paus Franciscus krijgt de koning een aan Willem van Oranje toegeschreven bevelhebbers-staf overhandigd. Deze baton is van april tot en met oktober 2018 te bezichtigen in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Donderdagmiddag treffen Willem-Alexander en Máxima Nederlanders die in Italië wonen. Daarna gaan ze door naar Milaan, waar burgemeester Giuseppe Sala ze opwacht bij de muurschildering Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. ’s Middags krijgt het koningspaar een kookdemonstratie van Nederlandse en Italiaanse koks, ’s avonds ontvangt Clarence Seedorf het paar bij een voetbal-clinic voor jeugdspelers.

De laatste dag van het staatsbezoek staat in het teken van Dutch design. In Milaan ontmoeten Willem-Alexander en Máxima een Italiaanse talentscout en een aantal ontwerpers. Ook bezoekt het koningspaar het designmuseum La Triennale en de tentoonstelling Global Denim Awards.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD