Kookboek Indorock verslaat Najat en Nijntje

Indorock|Najat Kanaache||||
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Vanja van der Leeden maakte een vreugdedans toen haar kookboek Indorock werd uitgeroepen door juryvoorzitter Janny van Heijden tot Gouden Kookboek van het jaar 2019. Daarmee versloeg ze de Marokkaanse chef Najat Kanaache, Jean Bellington en Nijntje.

Achter de schermen was de spanning in het Amsterdamse restaurant Baut om te snijden. In deze donkere maanden voor kerst weet elke uitgeverij en kookboekenschrijver dat een uitverkiezing tot extra verkoop leidt van misschien wel honnderdduizend boeken.

Indorock

Van der Leeden maakte Indorock met haar man, die fotograaf is, en reisde daarvoor naar Indonesië waar ze op zoek ging naar orginele gerechten. Na de bekendmaking werd ze gefeliciteerd door de andere kanshebbers, onder wie Najat Kanaache die overigens dolblij was met de nominatie van haar kookboek voor deze prijs.

,,Wie had verwacht dat ik op dit podium zou staan met de schrijvers van de beste kookboeken van Nederland”, zei Najat nadat ze Vanja had gefeliciteerd.

Hoewel de vegancuisine het gesprek van de dag is, bleek deze categorie kookboeken niet te zijn doorgedrongen tot de top. wel werd duidelijk dat het aantal verkochte kookboeken fors stijgt. En er wordt niet op een dubbeltje gekeken, terwijl er gemiddeld slechts drie gerechten uit het kookboek wordt gekookt.

Roddelen

Verder werd er in de wandelgangen, net zoals op het echte Boekenbal, geroddeld. We hoorden dat de bedenkster van de verkiezing van het Kookboek van het Jaar Fusina Verloop (die dit jarenlang heeft georganiseerd) in geweer zou zijn gekomen tegen het CPNB die het Gouden Kookboek organiseert.

Bout liep over van de kookboekenschrijvers (Nadia Zerouali), boekhandelaren, juryleden (Jonah Freud, Daan van der Valk, schrijver Ronald Giphart bleef weg) en media (Ronald Hoeben van Foodtube).

Volgend jaar is er weer een verkiezing van het Gouden Kookboek.

VLNR: Nadiia Zerouali, Rahma el Mouden, Najat Kanaache.
Voorzitter van de jury Janny van der Heijden van Heel Holland Bakt.
De jury van het Gouden Kookboek.
Najat Kanaache
Najat Kanaache in het midden met linksachter uitgever van Luitingh-Sijthof Febe van der Wardt en een toekijkende Ronald Hoeben. Rechts staat de kok van het restaurant Nur van Najat in Fez.
Indorock werd de prijswinnaar van het Gouden Boek.

 

 

Tags

JANNY VAN DER HEIJDEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck