Uit de kunst: Drents Museum voor de hele familie

Door: DitjesDatjes
22-10-2017

Een bezoek aan Drente is niet compleet zonder het Drents Museum in Assen. Er valt van alles te zien, ontdekken en te beleven. Óók voor kinderen, want het museum is familyproof

Door Stella Ruisch

Foto: Sake Elzinga

Het Drents Museum bestaat uit verschillende gebouwen. Het voormalig provinciehuis, de Abdijkerk en het Ontvangershuis zijn allemaal via een nieuwe ondergrondse verdieping verbonden.,,Modern en oud komen hier mooi samen”, zegt promotor Yvet de Boer, terwijl ze wijst naar de paardenruiven aan de muur. ,,Dit koetshuis is tijdens de verbouwing opgetild en weer teruggezet op een glazen drempel van 65 centimeter hoog. Nu is het een prachtige hoofdingang voor het museum.”   

 

De grote, ondergrondse expositiezaal wordt gebruikt voor bijzondere wisseltentoonstellingen. Vanaf 19 november 2017 gaat ‘The American Dream: Amerikaans Realisme 1945-2017’ van start. ,,Voor het eerst is er zo’n groot overzicht van naoorlogse figuratieve Amerikaanse kunst in Europa te zien. Met werk van topkunstenaars als Edward Hopper en Andy Warhol.” Daarbij worden ook de Amerikaanse cultuur en geschiedenis onder de aandacht gebracht. ,,Assen krijgt tijdens de tentoonstelling zelfs een eigen Vrijheidsbeeld én drive-in bioscoop!” 

Foto: Sake Elzinga

Via de ruime, moderne hal komen we in het voormalige Foto: Sake Elzingaprovinciehuis. Hier zijn muren voorzien van fraai tegelwerk, met overdadige wandschilderingen en prachtig behang. ,,Daar heeft tijdens de verbouwing een behangexpert voor gezorgd,” vertelt Yvet. De kunst uit 1885-1935 staat prachtig in deze omgeving. Yvet wijst op het portret van Juliane Landthaler: ,,Deze ‘dame uit de twenties’ van Jan Sluijters, is één van mijn favorieten, ik vraag me altijd af waar ze naar kijkt.” Maar ook de levensgrote, realistische tekeningen van Jans Muskee in de bijzondere tentoonstelling ‘Absoluut Misschien’ komen goed tot hun recht.  

Waar ooit de familie Van Lier woonde is nu Het Grootste Poppenhuis van Nederland te bewonderen. Zes prachtige stijlkamers zijn tot leven gewekt met geuren, geluiden en virtuele bewoners. ,,Af en toe rent er zelfs een muis voorbij”, lacht Yvet. ,,Vooral kinderen vinden het leuk dat ze hier in de kasten mogen gluren.” Want het museum is overduidelijk óók voor hen ingericht.  

Er zijn familieroutes uitgezet en er worden familiezondagen georganiseerd. Bij Codenaam: Energy kunnen kinderen in het E-Lab onderzoek doen. Maar hoogstwaarschijnlijk blijven ze ademloos achter op de afdeling Archeologie. Om heerlijk te griezelen bij de wonderlijk goed geconserveerde veenlijken, zoals het meisje van Yde. ,,Toen arbeiders haar in 1897 in het veen vonden, waar ze 2000 jaar had gelegen, gingen ze er geschrokken vandoor.”  

Sinds het enorme succes toen in de Abdijkerk het Terracottaleger uit China te bewonderen was, zijn de bezoekersaantallen alleen maar gestegen. ,,Mensen komen hier graag”, vertelt Yvet. Dat verbaast ons helemaal niet. 


Museumfacts: 

Het Drents Museum 

Brink 1, Assen 

T: 0592-377 773 

[email protected] 

www.drentsmuseum.nl 

  Openingstijden: di t/m zo van 11 tot 17 uur 

Op feestdagen en in schoolvakanties ook op maandag geopend 

  Entree: 

Tot 18 jaar vrij entree 

Volwassenen €13,00 

Museumkaart gratis 

 

 

Meer DenD