Kunstenbond geeft ministeries meer tijd voor compensatie

Door: DitjesDatjes
03-08-2022

De Kunstenbond, een grote vakbond voor mensen die werkzaam zijn in creatieve beroepen, geeft de ministeries van OCW, VWS en SZW enkele weken langer de tijd om gehoor te geven aan hun eis van begin juli. Toen eiste de bond dat het kabinet de zelfstandigen in de cultuursector compenseert voor de misgelopen inkomsten door de coronamaatregelen.

Binnen vier weken wilden de bond en negen leden die optreden als mede-eisers een compensatieplan zien. Gebeurde dat niet, dan zou een rechtszaak volgen, zo dreigde de bond. De verschillende geadresseerde ministeries hebben nu in een eerste reactie om een aantal weken extra tijd gevraagd om tot een gezamenlijke reactie te komen, meldt de Kunstenbond op de website. “Gezien de vakantieperiode en de lijvigheid van de sommatie was het geen grote verassing dat er meer tijd nodig was.”

De bond verwacht nu in de tweede helft van augustus een inhoudelijke reactie. Daarnaast is de bond uitgenodigd om in gesprek te gaan met het ministerie van OCW. Intussen wordt de dagvaarding verder voorbereid. “Als de Staat de aansprakelijkheid niet aanvaardt, gaan wij door met de rechtszaak.”

Verwachting

De Kunstenbond meldde eerder al te verwachten dat het aantal gedupeerde werkenden in de tienduizenden loopt en dat de geschatte coronaschade van de groep kan oplopen tot 1,6 miljard euro. Werkenden uit de culturele en creatieve sector die zich herkennen in de aanklacht, kunnen hun schade delen op de website De kunst klaagt aan. Inmiddels hebben bijna vijfhonderd creatieve zzp’ers hun misgelopen inkomen ingevuld, dat samen op meer dan 20 miljoen euro uitkomt.

Zzp’ers in de culturele en creatieve sector zagen hun inkomsten in 2020 en 2021 flink dalen door de coronapandemie, aldus de Kunstenbond. Theaters moesten maandenlang sluiten en concerten en festivals werden geannuleerd, terwijl andere sectoren hun werkzaamheden (deels) konden voortzetten. “Mensenmassa’s kwamen samen in woonboulevards, Primarks en bij de Formule 1 in Zandvoort. Nooit werd duidelijk waarom het juist de heropening van de cultuursector was die zo weinig prioriteit kreeg van het kabinet.” Tegelijkertijd bereikten de steunpakketten de zzp’ers in de sector onvoldoende, zo stelt de bond.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD