Laat u niet te snel verleiden

Door: DitjesDatjes
24-05-2018

Tuincentra staan deze maand vol met uitbundig bloeiende planten met glanzende etiketten en u wilt misschien een paar leuke nieuwe planten voor de tuin. Mijn advies: Laat u niet te snel verleiden door al die aantrekkelijke planten die op het moment van de verkoop op hun hoogtepunt zijn, maar ga opzoek naar die plant die het ook naar zijn zin gaat hebben bij u in de tuin. Dit scheelt een hoop extra werk en voorkomt slecht groeiende en zieke planten.

Wanneer u opzoek bent naar nieuwe tuinplanten zet dan eerst een paar gegevens op een rijtje:

1. Neem en handje aarde van de plek waar u nieuwe planten wilt. Voelt het droog of vochtig? De ene plant staat namelijk graag met zijn wortels in vochtige klei, terwijl de ander het heerlijk vindt op een droog en luchtig zandgrondje.
2. Bekijk de lichtval gedurende de dag. Vaak kunt u aan de plant al zien of hij graag in de volle zon staat of toch liever in de schaduw. Planten met een smal en grijsachtig blad (bijvoorbeeld lavendel) zijn zo aangepast dat zij relatief weinig water verdampen en dus graag een zonnige plek verkiezen boven schaduw. Daarentegen hebben planten met grote, groene bladeren (zoals een hosta) zich aangepast op schaduwrijke plekken door met hun grote bladoppervlak zoveel mogelijk licht op te vangen.

Met deze tips moet het lukken om de juiste planten bij uw tuin te kiezen. Een tuin is immers een leefgebied waar planten zich thuis moeten voelen zodat u er jaren lang plezier van kunt hebben.

Laat de zomer maar komen!

Rick Jansen
hovenier

Meer DenD