Laatste nieuws kroning koning Charles III

Laatste nieuws kroning Charles.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

De wereld kijkt uit naar de kroning van koning Charles. DenD volgt het koninklijke nieuws op de voet. De Britten zijn er helemaal klaar voor. Zaterdag de kroning, zondag een kroningsconcert en als klap op de vuurpijl; maandag heeft iedereen een vrije dag.

Zondag:

Vandaag zijn er duizenden straatfeesten en lunches in Londen en in de rest van Groot-Brittannië om de kroning van koning Charles III te vieren. Die partijtjes vinden plaats voordat het grote kroningsconcert losbarst, op de tweede dag van de festiviteiten.

De leden van de koninklijke familie gaan ook de straat op dit alles met de Londenaren mee te vieren. Daarna zien ze talloze wereldsterren optreden tijdens het kroningsconcert met onder andere Lionel Richie, Katy Perry en de popgroep Thake That.

15.18 uur: Het grote kroningsconcert in hartje Londen start vanavond om 19.00 uur Nederlandse tijd. Een groot deel van de koninklijke familie is aanwezig met als eregasten koning Charles en zijn vrouw koningin Camilla.

10.15 uur: Voor prins Harry was de kroning een race tegen de klok. Want na de plechtigheid ging hij er als de wiedeweerga vandoor om nog thuis de verjaardag van zijn zoon Archie te vieren. Hij is slechts 28 uur in Groot-Brittannië geweest en arriveerde hij op de luchthaven van Los Angeles.

10.11 uur: Een greep uit de voorpagina’s van de zondagskranten over de kroning van Charles. Er wordt geschreven in superlatieven over de geslaagde kroning van Charles III. De Sunday Mail kopt zelfs ‘King of the World’. De redacties maakten overuren. Met de bewaarbijlagen hopen de kranten op recordverkopen.

14.06 uur: Einde liveblog zaterdag.

14.03 uur: Koning Charles III verlaat de kerk. De klokken luiden in alle landen van het Gemenebest, het publiek klapt. En geniet! Groot-Brittannië heeft een nieuwe koning. Charles heet hij. En het regent. Het feest kan beginnen.

13.56 uur: De kroningsdienst loopt ten einde, maar er is nog een laatste onderdeel van de ceremonie, een processie waaraan prins William ook aan deelneemt. Nu klinkt het volkslied God Save the King. Zeer indrukwekkend als Charles verschijnt in zijn koningsmantel met kroon op. Wat een beeld! De processie is begonnen. Charles kijkt naar de gasten in de kerkbanken, maar geen glimp van herkenning of begroeting, hij loopt stoicijns Westminister Abbey uit.

13.44 uur: Ook nog even stilstaan bij de prachtige muziek van de afgelopen uren. De allerbeste koren en orkesten bij elkaar. Vlekkeloos verloopt het met een koninklijke pracht en praal waar geen enkel ander koningshuis in Europa aan kan tippen. Wat we vandaag zien is ‘once in a lifetime’. De laatste keer in 1953 en vandaag 70 jaar later worden we getrakteerd op het mooiste wat je op dit gebied kunt krijgen.

13.40 uur: Dit is niet het moment om over geld te beginnen, maar de kosten van de kroning bedragen zo naar schatting 100 miljoen euro. Dat staat nog los van de vrije maandag als de economie stilstaat in Groot-Brittannië.

13.30 uur: De kroningsdienst wordt voortgezet met de ‘maaltijd’, het brood en de wijn. Koning en koningin staan, netzoals alle andere gasten in de kerk. ‘Laten we allen bidden in onze eigen taal’ en vervolgens wordt het Onze Vader gebeden.

13.17 uur: Ook Camilla, nu 18 jaar getrouwd met Charles, wordt gekroond. Het wordt nu tijd om de kroning te gaan vieren, alhoewel Camilla nog even haar kroon rechtzet.

13.12 uur: Opnieuw een hoogtepunt. Na de eed van de aartsbisschop van Canterbury belooft ook William, de prins van Wales en troonopvolger, trouw aan de koning. Dat wordt bezegeld met een kus op de rechterwang van zijn vader Charles, die er toch wat ongemakkelijk bijzit met zijn oudste zoon voor zich.

13.04 uur: GOD SAVE THE KING!

12.55 uur: Koning Charles wordt de zevende monarch die de gouden kroon van St. Edwards gaat dragen. Hij krijgt onder andere de ring aangereikt. Vervolgens gaat er een handschoen, ook met goud zet, om zijn rechterhand. Daarna ontvangt hij de koninklijke scepter. Alle regalia zijn ontvangen. NU KOMT DE KROON!

12.45 uur: De zalf wordt gezegend, het is het meest geheime deel van de kroning. De bisschop van Canterbury zalft de koning, met drie geestelijken er omheen. De koning draagt een wit overhemd en een donkere broek. Het hemd hangt los rond zijn schouders en zit niet in zijn broek. Vervolgens krijgt Charles een goudkleurige mantel om en gaat in de eeuwenoude troon zitten, het volgende ritueel bij de kroning.

12.36 uur: ,,We zijn hier om een koning te kronen”, zegt aartsbisschop van Canterbury Justin Welby aan het begin van zijn overweging. Hij verwijst naar de King of Kings, Jezus. Welby somt de verdiensten op van Charles, van liefdadigheid tot het ondersteunen van jonge mensen. ,,Uw taak die u vandaag op uw schouders krijgt, is alleen maar te dragen met de steun van God.”

12.33 uur: Nieuw: een gospelkoor bij de kroning van Charles: Halleluja zingen ze. Op verzoek van koning Charles. De acht zangers in het wit dansen er zelfs bij.

12.25 uur: De huidige Britse premier Rishni Sunak leest een stuk uit de bijbel voor.

12.07 uur: De kroningsdienst is begonnen. Charles zegt dat hij er is om te ‘dienen’. GOD SAVE KING CHARLES! De kroning met al zijn rituelen start. harles krijgt nu een nieuwe bijbel aangeboden, representerend het woord van God.

Charles wordt gevraagd of hij bereid de eed af te leggen. ,,I will…”, zegt Charles met beide handen op de holy bible. ‘so help me God’.

12.05 uur: De Britse monarch betreedt de Westminster Abbey. Alle kerkklokken worden geluid. Ook de kroon gemaakt van goud wordt binnengedragen. Charles kijkt wat ongelovig als hij de kerk betreedt. Dit is ZIJN moment, waarop hij tientallen jaren heeft gewacht. Wat een historie wordt hier geschreven, memorabel! De muziek is overweldigend. Kate en William dragen ook klassieke kleding met betekenisvolle capes, op verzoek van Charles en Camilla.

11.48 uur: koning Willem-Alexander en koningin Máxima!

11.40 uur: Ook prins Harry is in de kerk, zonder zijn Meghan. Harry zit slechts op de derde rij in de kerk, maar zoontje Archie is vandaag wel jarig. Hij wordt gevolgd door prinses Anne. Ze is de zus van Charles III. Feitje: tijdens de kroning van Elizabeth in 1953 regende het ook! ,,Het is een typische lentedag in Londen…”, zegt een commentator van de BBC.

11.31 uur: De koets passeert het standbeeld van Charles I. Inmiddels meldt Oranje Boven columniste Josine Droogendijk dat Máxima een jurk draagt van ontwerper Jan Taminiau.

11.18 uur: Conclusie tot dusver toe: nu al imposant. Wat staat ons nog allemaal te wachten. Decorum, statig en vooral historisch wat zich afspeelt in royal Londen. En dan moet het hoogtepunt nog komen! De ‘gouden’ koets, ooit een gift van de Australische burgers, met daarin Charles III en Camilla is vertrokken. Ze dragen hun koninklijke mantels. Waar zijn koning Willem-Alexander en Máxima?

11.17 uur: De Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte zijn binnen! De koninklijke parade gaat beginnen! We krijgen een kijkje hoe immens deze kroning wordt. Het tapijt heeft niets te maken met de Oekraïne, de kroning vindt plaats op het ‘gouden deel’. De voormalige premiers betreden de kerk, onder hen ook de mislukte Liz Truss en Boris brexit Johnson. Het hoofd van Theresa May is verstopt onder een grote hoed.

10.35: Het regent! De andere (koninklijke) hoogheden arriveren in de kerk, onder hen Jill Biden, de vrouw van de Amerikaanse president Joe Biden, en kleindochter Finnegan Biden. Wat een geweldige zangeres trouwens, als een engel zingt ze Sacred Fire voorafgaande aan de kroning van Charles III

Tussendoor: Koning Charles tegen Belgische prinses Elisabeth op de receptie van vrijdagavond: ‘Je bent een van mijn favoriete prinsessen’. Prinses Amalia ziet de lol er van in.

10.17 uur: Sterren als Nick Cave, Lionel Ritchie, Katy Perry, Joan Armatrading, de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry wachten in de kerk de gebeurtenisen af. Ondertussen gezang en muziek met dirigent John Elliot Gardner op een geel/blauw tapijt: is dat de Oekraiense vlag?

10.10 uur: Charles en Camilla zijn vertrokken van Clarence House naar Buckingham Palace in een auto met maximale inkijk voor de toeschouwers. Ze verkleden zich daar om over 20 minuten te vertrekken naar Westminster Abbey. Er blijkt een thema voor vandaag te zijn gekozen: service. De zalving van Charles III zal niet te zien zijn, want er komt een scherm te staan als de aartsbisschop van canterbury Justin Welby dat sacrale moment zal uitvoeren.

Het gaat beginnen!

10.02 uur: Het gaat beginnen. De vlaggen van de Gemenebest-landen hangen statig langs The Mall en ondertussen stromen de hoogwaardigheidsbekleders Westminster-abbey binnen. De tulpen bloeien en de weersvoorspellers maken overuren: komt er wel of geen regen op deze kroningsdag van Charles III? Het grootste mondiale evenement van de laatste decennia wordt bekeken door naar schatting 100 miljoen kijkers!

Britse kranten laaiend enthousiast

De Britse kranten kwamen vanochtend met iconische voorpagina’s, waarop ze naast het enorme enthousiasme onder een groot deel van de Britse bevolking probeerden te vertalen ook het het historisch belang benadrukten. The Daily Mirror zette de kroon op de frontpage met de tekst: ‘Hij draagt niet alleen de kroon, maar ook de historie en de hoop van de natie’.

De Daily Express plaatst een foto van de troon van de koning nog van Sir Edward met de tekst: ‘De dag van de bestemming’. The Sun komt met het nieuws dat prins Harry op de derde rij in de kerk moet plaatsnemen.

Prins Harry verbannen

Prins Harry is verbannen naar de derde rij tijdens de kroningsplechtigheid. Dat is een fikse tegenvaller voor de zoon van Charles. Harry zit naast de kinderen van prins Andrew, zijn oom. Dat is uitermate pijnlijk voor Harry. Op de eerste rij zitten zijn broer William en zijn vrouw Kate, prinses Anne en haar man Tim Laurence. Harry wordt gelijkschakeld met anderen die behoren tot de categorie van ‘non-working royals’.

Om 23.15 uur naar Londen

Royalty-watcher Menno Swart meldt dat na afloop van het Bevrijdingsconcert koning Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima zich spoeden naar Schiphol, vanwaar het regeringsvliegtuig hen brengt naar London voor de kroning van Charles. Prinses Beatrix en haar kleindochter Amalia namen vrijdagavond de honneurs waar tijdens de receptie. De PH-GOV vertrekt volgens Swart om 23.15 uur.

Bevrijdingsconcert

De jonge zanger Claude Kiambe was de absolute smaakmaker van het Bevrijdingsconcert op de Amstel. Het publiek en ook koning Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima waren razend enthousiast over het optreden van de jongeman die naar Nederland kwam als vluchteling kwam. Behalve Claude traden ook o.a. Jenny Arean, Alain Clarke, Trijntje Oosterhuis en pianist Wibi Soerjadi op. Koning en Koningin stonden onder grote tijdsdruk, want na het concert vertrokken ze naar Londen in verband met de kroning van koning Charles.

Oma Beatrix en Amalia

Gasten uit de hele wereld verzamelden zich vrijdagavond voor de receptie ter gelegenheid van de grote gebeurtenis. Voor Nederland geven prinses Beatrix en haar kleindochter prinses Amalia acte de présence. Ze zien er prachtig uit. Amalia draagt een zwart broekpak en Beatrix schitterde. De voormalig koningin staat hoog genoteerd in de rangorde van de Windsors. Ze was zeer bevriend met wijlen koningin Elizabeth. Echter, Willem-Alexander en Máxima nemen hun plaatsen in morgen bij de officiële kroning. Vrijdagavond is het koninklijk paar bij de feestelijke gebeurtenissen op de Amstel in verband met Bevrijdingsdag. Voor Nederland zijn er twee stoelen in Londen gereserveerd.

Broche

Josine Droogendijk, columniste bij Oranje Boven, meldde vrijdagavond dat prinses Amalia een deel van de broche die Máxima droeg bij de abdicatie nu als hanger in gebruik heeft.

Amalia een beetje nerveus tijdens het handen schudden.

Charles in de metro

De Britse royals gingen vandaag de straat op om hun fans al te begroeten. Zelfs voor de metro-reizigers was er een boodschap via luidsprekers een die eindige met ‘mind your step’. Dat zorgde voor een glimlach bij de Londenaren. Uiteraard waren Charles en Camilla ook bij de generale repetitie. Ondertussen is de grootste beveiligingsoperatie ooit aan de gang in de Britse hoofdstad.

Wanneer begint het?

Let op: de aanvangstijd van de ceremonie in Westminister Abbey, die geleid wordt door de aartsbisschop van Canterbury, is 10.00 uur.

Charles en Harry

Prins Charles en zijn zoon prins Harry zouden gisteren de wrijvingen van de laatste maanden hebben uitpraat. Harry, die zonder zijn vrouw Meghan de kroning bijwoont, zou gisteren in een geblindeerde wagen, Buckingham Palace hebben bezocht. Op de dag van de kroning is ook zijn zoon Archie jarig. Men neemt aan dat Harry na het officiële gedeelte weer snel vertrekt naar de USA.

Oranje Boven

De volgende Oranje Boven, het grootste royalty-magazine van Nederland met een oplage van meer dan 600.000 exemplaren, wordt een heus bewaarnummer met veel aandacht voor de kroning van de Britse koning Charles. Het blad is begin juni te verkrijgen bij alle supermarkten van Dirk van den Broek en alle slijterijen van Dirck3.

Tags

AMALIABEATRICKONINGKONING CHARLESKRONINGMÁXIMAORANJE BOVENWILLEM-ALEXANDER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck