Leopold Witte over de dood: ‘Ik ben niet meer nodig’

Door: DitjesenDatjes
08-02-2019

Hoewel Leopold Witte pas 59 jaar oud is, is hij veel bezig met de dood. Niet alleen heeft hij een voorstelling gemaakt over de dood, want ook denkt hij veel na over het einde van zijn leven.

Nodig zijn

,,Ik ben bijna zestig. Als ik gezond blijf, rest mij nog twintig tot dertig jaar”, zegt Leopold in een interview met tijdschrift Margriet. ,,Laatst overviel me de gedachte: biologisch gezien ben ik klaar, ben ik niet meer nodig. Mijn ouders zijn overleden, mijn oudste dochter is het huis uit, mijn jongste dochter en pleegdochter zijn allebei achttien en vertrekken vast ook binnenkort.” De acteur dat zodra al zijn dochters het huis uit zijn, er niemand meer is die echt zijn zorg nodig heeft.

Die gedachten heeft Leopold in een nieuwe voorstelling verwerkt. ,,Ik dacht: met wat ga ik mijn jaren vullen?  Plezier maken? Alleen maar leuke dingen doen? Daar moeten we eigenlijk een voorstelling over maken: de redenen om door te gaan. Hoewel Leopold dus nadenkt wat hij allemaal gaat doen als hij nog een paar jaar ouder is, is dat eigenlijk niet zo moeilijk. Er moet namelijk gewoon gewerkt worden ,,Omdat ik als freelancer geen pensioen heb opgebouwd, de erfenissen al op zijn en ik geen rijke vrouw heb.”

Meer DenD