Maarten van Rossum kan zich niet langer beheersen

Maarten van Rossum
Door: Jos La Grande
29-07-2021

In De Slimste Mens van donderdagavond kreeg het opperjurylid Maarten va Rossum het op zijn heupen. De voormalig hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht veegde de vloer aan met de huidige trend om Engels als voertaal verplicht te stellen in het hoger onderwijs.

Het zit Van Rossum erg hoog dat universiteiten alles in het werk stellen om buitenlandse studenten aan te trekken door Engels verplicht te stellen tijdens colleges en het maken van opdrachten en tentamens. De Nederlandse taal wordt daarmee naar de achtergrond verdrongen met alle gevolgen van dien voor de ‘werkvloer’.

‘Populisten’

Van Rossum verbaast zich erover dat ‘populistische’ politieke partijen nog geen moord en brand schreeuwen over het toenemend gebruik van Engels in het hoger onderwijs. Als ze zich ergens druk over moeten maken dan is het hierover, in de ogen van Van Rossum.

Volgens hem wordt er tussen docenten en studenten alleen maar steenkolen-Engels gesproken en staat hierdoor de kwaliteit van het onderwijs ernstig onder druk. Hij noemde als voorbeeld hoe een Nederlandse docent probeert de lesstof over te brengen op bijvoorbeeld Baskische studenten die nauwelijks een woord Engels spreken.

Meer DenD