Madagaskar claimt: ‘wondermiddel’ tegen corona

12 mei
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

MEDISCH 

RIVM: Aantal overledenen; +16. Aantal opnames: +36. Aantal bezette IC-bedden: 498: -9. Aantal besmettingen: +161.

’Beter naar verpleegkundigen luisteren’. Oproep van prof. Buurman (Verpleegkunde) om beter te betalen. Nu startsalaris €2.250 p.m. moet naar niveau startende leraar €2.600 p.m. Meer autonomie bij het indelen werk bepleit. (Telegraaf)

Drie scenario’s tweede golf corona: 1.) Het smeulende vuur: virus onderdrukt door voortdurende controles. Corona blijft jarenlang onder ons. Geleidelijk maatschappij weer openen. 2.) Herfstpiek: er komt in de herfst een twee golf, zoals bij de Spaanse griep in 1918. Preventieparadox (geen dramatische beelden meer van ic’s verdwijnt, dus verdwijnt ook de steun voor maatregelen) 3.) Kleine oplevingen, beperkte lockdowns. Maatregelen aanscherpen en versoepelen. (Volkskrant)

’Stad mogelijke nieuwe haard’. Virologen Osterhaus en Nietsers vrezen dat gedrag in de steden kan leiden tot nieuwe golf besmettingen. Verder willen ze dat mondkapjes voor contactberoepers verplicht worden. (Telegraaf)

‘Digitale armband als alternatief voor corona-app’. Proef in haven Antwerpen. Fysiek apparaatje met één functie: het opsporen van het virus. (FD)

Complete afdeling verpleeghuis Dordrecht test positief op corona, op één bewoner na. (RTL)

Kinderen in de basisschoolleeftijd spelen een kleine rol bij de verspreiding van het coronavirus. Dat komt naar voren uit vier van vijf studies die tot nu toe in Azië zijn gedaan. Ze lijken minder vatbaar voor het virus, ze worden er minder ziek van, en lijken het – wellicht daardoor – minder makkelijk door te geven aan anderen. (NRC)

‘Er zijn geen gevallen bekend dat jonge kinderen de bron zijn geweest voor besmettingen’. Aldus kinderarts Bruijning. ‘Bij middelbare scholieren is kans op klachten ontwikkelen wel wat hoger.’ (Op1)

Studie Italië: 67% van de kinderen (113 uit 168) hebben een ouder die positief testte op corona. Symptoom begint vaak bij familieleden. (Twitter)


POLITIEK EN ACHTERGRONDEN

’10 tot 15 procent van de kinderen tussen 0 en 4 jaar niet op kinderdagverblijf’. Deel van de ouders hield hun kinderen thuis omdat die verkouden waren of andere ongemakken hadden. (NOS)

Nederland moet €1 mld. ter beschikking stellen voor het opvangen van de gevolgen van de coronacrisis in de armste landen, vooral in Afrika. Dat stelt de Adviesraad Internationale Vraagstukken. Volgens ex-Navo SG De Hoop Scheffer: ‘Dit is het moment om je geopolitieke rol waar te maken.’ (Volkskrant)

’Bidden dat wat we doen, goed is’. Stas. Van Rijn (Zorg) in interview over beschermingsmiddelen: ‘ Er was een wereldwijde schaarste door die crisis. Schaarste verdelen is altijd waardeloos. Zeker als het gaat om spullen die iedereen wil hebben. En waarvan het logisch is dat je dan zegt: als ik ze had gehad was het misschien anders gelopen, ja.’. (Telegraaf)

‘Corona overleefd? Dan begint het pas.’ ‘Sommige hebben vreselijke nachtmerries, alsof ze in een oorlog zijn geweest.’ Grote toestroom van coronapatiënten zet de capaciteit van de revalidatiesector onder druk. Knelpunten en hogere kosten verwacht. ‘Ik was kerngezond en moet nu weer leren lopen’ (FD)

Zwemmen nieuwe stijl: thuis douchen, niet inhalen en plas ophouden. Alleen activiteiten waarbij de 1,5 meter afstand gegarandeerd kan worden, hebben doorgang: banenzwemmen, zwangerschapszwemmen en aquafitness. Geen seniorenklasjes. (Volkskrant)

Gaat Prinsjesdag wel door? Eerste Kamer verhuist naar Ridderzaal. ‘De Grondwet verplicht ons die bijeenkomst te houden. Normaal zijn er duizend gasten, maar het kan met vier.’ Aldus Senaatsvoorzitter Bruijn. (Volkskrant)

20% van de ov-gebruikers zal bij verdere versoepeling van de lockdown geen gebruik meer maken van het openbaar vervoer. De auto en de fiets zijn favoriet als alternatief. Blijkt uit onderzoek Maurice de Hondt in opdracht van de RAI Vereniging. ‘Voorkomen dat NL massaal de auto instapt en we in de file staan’. Aldus vz Van Eijck. (AD)

Spaanse koningin Letizia helpt mee bij Rode Kruis.

ONDERZOEK

Nederlands onderzoek UMC Groningen: Meer sterfte onder mannen in verband met hogere hoeveelheid ACE2-eiwitten (Angiotensine-converterend enzym 2) in vergelijking met het bloed van vrouwen. De eiwitten worden door het virus gebruikt om in cellen binnen te dringen. Niet alleen in de longen aangetroffen, maar ook in het hart, de nieren, het weefsel rond bloedvaten en hoge concentraties in de testikels. Dat laatste zou deels kunnen verklaren waarom het eiwit in hogere concentraties voorkomt bij mannen. En waarom mannen dus gevoeliger zijn voor Covid-19. (Reuters, Bild)


ECONOMIE

Toeristen worden gelokt met enorme kortingen. Cyprus, Bulgarije, Sicilië, Portugal, Turkije lonken naar toeristen. Landen zien kansen: extra hygiëne-eisen, nacht gratis hotelovernachting, warmtecamera’s op vliegvelden. (Telegraaf)

We willen minder stress, minder kilo’s, meer verbranden etc. Maar de sportscholen blijven dicht? Paginagrote advertentie organisatie NL actief tegen besluit kabinet. (Volkskrant)

‘Alle banen redden is niet meer langer het doel’. CNV noemt nieuw pakket een ‘clusterbom’. ‘De insteek van het eerste pakket was het behoud van al het werk. De logische stap die nu komt is het behoud van werkzekerheid: dat is de zekerheid om aan het werk te komen en te blijven, maar niet noodzakelijk in dezelfde functie en bij hetzelfde bedrijf.’ Aldus prof. Wilthagen (Arbeidsmarkt). (Volkskrant)

VNO-voorman De Boer ontstemd over verzet vakbonden en politiek tegen schrappen ontslagboete in nieuwe steunmaatregeling. Volgens de werkgevers is het niet vol te houden om iedereen in dienst te houden. Verzet gedeeld door PVV, PvdA, GL, SP. (Telegraaf)

Interne kritiek op min. Koolmees: te losjes geformuleerd bij aankondiging nieuw pakket. En: ‘te veel de oren laten hangen naar werkgeversclubs VNO-NCW en MKB Nederland’. (AD)

‘Autobranche in ongecontroleerde slip.’ 30.000 auto’s minder verkocht t.o.v. 2019. Lichtpuntje: particulieren mijden straks OV. (AD)

Oproep supermarktmedewerkster: ‘Goedbedoeld advies voor uw volgende supermarktbezoek: wees een beetje lief voor de caissières en vakkenvullers, houd afstand, doe niet moeilijk over kleine dingetjes en denk alsjeblieft een beetje logisch na.’ Praktijk in supermarkten blootgelegd. (AD)

Column Sheila Sitalsing: ‘De eerste kindjes van de basisschool waren maandag in halve klasjes de met waarschuwingssignalen afgeplakte drempels van het schoolgebouw nog niet over, of Corendon kwam al met een waterdicht plan voor de zomervakantie.(…) Het vakantiereisje is een onvervreemdbaar recht geworden. En heel veel gezinnen eten er goed van: bij mij in het dorp wemelt het van de wanhopende winkeliers die het leeuwendeel van hun omzet uit toerisme halen.’ (Volkskrant)

Praktijk in de horeca straks: Reserveren voor café en restaurant. Bij binnenkomst handen wassen daarna een controlegesprek. Max. 4 personen aan tafel en aan de bar (tenzij het gaat om een huishouden), tafels grondig schoonmaken na vertrek door personeel (RTL)


BUITENLAND

Poetin versoepelt lockdown hoewel corona steeds harder toeslaat in Rusland. In ziekenhuizen is het nog altijd alarmfase 1. (Volkskrant)

Advies Britse regering: draag mondkapjes in ov en winkels. Als Britten op plekken komen waar ze moeilijk afstand van anderen kunnen houden, is het verstandig dat ze hun gezicht bedekken. Maar er is ook verwarring door beleid kabinet-Johnson. (BBC)

Aantal dagelijkse infecties in Duitsland met 933 gestegen (+357 ten opzichte van de vorige dag). 116 doden. (BBC)

Besmettingsgetal Denemarken gedaald na heropening scholen van 0,9 naar 0,7. De daling deed zich voor ondanks de heropening van de scholen in het land, nu vier weken geleden. NOS)

De Braziliaanse president Bolsonaro bestempelt kappers, schoonheidsspecialisten en sportscholen als ‘essentieel’: de bedrijven mogen de deuren weer openen. De president zette zich eerder af tegen de lockdownmaatregelen. (RTL)

‘Madagaskars ‘wondermiddel’ tegen het coronavirus’. Kruidendrankje met de naam ‘Covid-Organics’ kan volgens president Rajoelina van het Oost-Afrikaanse eiland besmettingen voorkomen én coronapatiënten genezen. Geen wetenschappelijk bewijs, waarschuwt de WHO. Leiders van andere Afrikaanse hebben interesse. ‘Madagaskar draagt bij aan de oplossing van een wereldwijd probleem’, aldus de president. (NOS)

VS: Trump stopt abrupt persbriefing nadat journaliste vroeg waarom China steeds de schuld krijgt. ‘Corona in Witte Huis ondermijnt pr-offensief Trump’: ‘het is veilig om de maatregelen te versoepelen’. Ondertussen is in VS 80.000-grens (aantal doden) gepasseerd. (NBC, etc)


COMMENTAREN KRANTEN

DE TELEGRAAF: ‘Gelet op de enorme schade die het virus wereldwijd heeft aangericht, is het niet meer dan normaal en legitiem om antwoord te verlangen op een aantal fundamentele vragen: was er sprake van een doofpot?’

DE VOLKSKRANT: ‘Voortaan buffers aanleggen in ruil voor bedrijvensteun. Ook is het legitiem te eisen dat een bedrijf belasting betaalt in het land waar de steun gegeven wordt, in plaats van dat het de wereld afstruint op zoek naar het laagste belastingtarief. Evenzeer is het geoorloofd met het oog op de Parijse klimaatdoelen steunvoorwaarden te verbinden aan een duurzamere bedrijfsvoering. ‘Van de nood een deugd maken’ is nu een beter uitgangspunt voor overheidssteun dan ‘koste wat het kost’.’

AD: ‘Als je verplicht bent al je personeel in dienst te houden én alle kosten lopen door zonder dat je iets verdient, is het soms voordeliger om niks meer te doen en faillissement aan te vragen. Als dat zou gebeuren, staan nog veel meer mensen op straat. Dat kan nooit de bedoeling zijn.’

FD: ‘Bestuurders moeten hun aandeelhouders uitleggen waarom zij zich comfortabeler voelen bij een buffer, en waarom de gekozen grootte de juiste is. Aandeelhouders die in deze tijd zeggen rustiger te slapen bij een conservatief gefinancierd bedrijf, dienen dat in gesprekken met bestuurders te blijven benadrukken.’

Tags

DE BOERSTEUNMAATREGELENTELEGRAAFVAN RIJNVNO NCW

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck