Man in monogame relatie met man mag bloeddonor worden

Door:
11-03-2021

DEN HAAG (ANP) – Homo- of biseksuele mannen in een monogame relatie met een andere man kunnen vanaf september bloed doneren. Uit onderzoek van bloedbank Sanquin blijkt dat dit geen problemen oplevert voor de veiligheid van de bloedvoorziening, schrijft minister Tamara van Ark in een brief aan de Tweede Kamer.

Mannen die seks hebben met mannen, de zogenoemde MSM-groep, mochten tot nu toe geen bloed doneren, omdat ervan uit werd gegaan dat zij als groep een verhoogd risico hadden op infectieziektes zoals hiv.

Sanquin liet onderzoek doen naar het selectiebeleid. De onderzoekers concludeerden dat het beleid “niet enkel gebaseerd zou moeten zijn op het zoveel mogelijk beperken van de risico’s voor ontvangers van transfusiebloed, maar dat ook het recht op gelijke behandeling van MSM ten aanzien van bloeddonatie meegewogen moet worden”, aldus de minister.

Individueel gerichte beoordeling

Door deze aanpassing verandert het selectiebeleid “in een meer individueel gerichte beoordeling van het risicogedrag”, schrijft Van Ark. In principe moet het voor MSM ook mogelijk worden om plasma te doneren. “Dit laatste vergt nog nader overleg met partijen die betrokken zijn bij de verwerking van het plasma tot geneesmiddelen.” Van Ark verwacht dat hier eind volgend jaar meer duidelijkheid over komt.

De minister is “verheugd” dat het beleid nu wordt veranderd. “Het eindpunt is wat mij betreft dat individueel risicogedrag leidend is en niet iemands geaardheid.”

 

ANP

 

 

Meer DenD