Margrethe draagt Nederlands diadeem op staatsiefoto

Door: DitjesDatjes
21-09-2020

Het Deense hof heeft maandag een nieuw staatsieportret onthuld van koningin Margrethe. De opname is eerder dit jaar gemaakt in de Koepelzaal van Fredensborg Slot. Aanleiding was de tachtigste verjaardag van de Deense vorstin. Het portret volgt op dat van 2012, gemaakt ter gelegenheid van haar veertigjarig regeringsjubileum.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Het portret is gemaakt door de fotograaf Per Morten Abrahamsen, zo liet het hof in een toelichting weten. De opname toont Margrethe in vol ornaat, met de sjerp van de Orde van de Olifant, en verschillende andere onderscheidingen. De koningin draagt haar ‘Perlepoire’ oftewel ‘peren parel’ set, met diadeem, oorbellen, broche en en ketting. Deze kostbare juwelen zijn vaker gebruikt voor officiële portretten zo toonde het hof aan de hand van enkele oude opnames.

Het diadeem is gemaakt voor de Nederlandse prinses Louise (1808-1871), dochter van prins Frederik, een broer van koning Willem I. Zij trouwde met de latere koning Karl XV van Zweden en Noorwegen, en hun dochter Louise huwde op haar beurt met de latere Deense koning Frederik VIII. Langs deze weg kwam het kleinood in bezit van de Deense koninklijke familie. Margrethe droeg het diadeem ook bij het staatsbanket bij het staatsbezoek van haar petekind koning Willem-Alexander aan Denemarken in 2015.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD