Mark Rutte heeft zijn kroonprins al gekozen

Mark Rutte heeft de kroonprins al gevonden
Door: Jos La Grande
10-10-2020

De opvolger van Mark Rutte, na het definief afhaken van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhof, verkeert niet in zijn Haagse hofhouding.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Op deze vrijdag 9 oktober legt het aanstaande vertrek van De Slimste Mens uit Breda pijnlijk bloot dat de VVD talentvolle ‘slippendragers’ naar voren heeft geschoven in kabinet en parlement, maar dat de definitieve opvolger voor de premierstoel vooralsnog ontbreekt in deze coterie.

Die woont namelijk in Rotterdam. Het is Vincent Karremans. Hij is met zijn 33 jaar fractievoorzitter in Rotterdam van de VVD. Hij heeft ‘HET’, vindt ook Rutte. Karremans, studentikoos (dat wel) gebruikt regelmatig het woord ‘gaaf’ en dat helpt natuurlijk ook.

Karremans is ondernemer. Hij bezorgde meer dan 10.000 studenten met zijn bedrijf Magnet.me aan een baan. Het nieuwe VVD-gezicht komt uit een middenstandsklasse-gezin uit Wassenaar, maar heeft zijn hart verpand aan Rotterdam. De stad overigens ook van voormalig VVD-voorzitter en kopstuk Ivo Opstelten.

Hoofdpijn

VVD-partijvoorzitter Christianne van der Wal wordt deze zaterdagochtend met hoofdpijn wakker. Hoe moet dit verder als Dijkhof van de pole-position afgaat? Wie in de huidige VVD-fractie rondkijkt ziet best een paar zeer talentvolle mensen zitten, maar niet meer dan dat.

Sophie Hermans, dochter van de oud-minister en voormalig eerste medewerkster van Rutte, zal staatssecretaris worden in het volgend kabinet. Erik Ziengs, Aukje de Vries, Dilan Yesilgöz-Zegerius, Thierry Aartsen, Bente Decker en Ockje Tellegen zijn andere VVD-Kamerleden die zich nog hebben kunnen onderscheiden ondanks de strikte fractiediscipline , maar er zit geen nieuwe ‘Max Verstappen‘ tussen.

Cora wil wel

Bij de huidige collega-ministers van Rutte hoef je eerlijk gezegd ook niet te zijn. Alhoewel: Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft haar ambitie om premier te worden wél al uitgesproken. Eric Wiebes (Economische Zaken) is er ijdel genoeg voor om te dromen van het leiderschap en Sander Dekker (Rechtsbescherming) moet vooral zichzelf in bescherming nemen, maar kan vanaf maart 2021 als zetbaas voor Rutte in de Kamer fungeren.

LEES OOK: Mark Rutte heeft liefde gevonden.

Dan is er nog Tamara van Ark, de grote onbekende in Rutte’s hofhouding. Zij is degene die de laatste jaren de grootste carrièresprongen heeft gemaakt. Achter de schermen dresseerde ze jarenlang de VVD-fractie. Daarna werd ze staatssecretaris Sociale Zaken en nu zit ze een paar maanden op de ministersstoel (VWS) van de gekapseisde minister Bruins.

Dan zijn er nog outsiders, zoals ex-minister Edith Schippers maar die heeft het naar haar zin als ceo bij DSM Nederland en met alle respect, er moet ook worden vernieuwd.

Wie zat er naast Rutte?

Rutte weet dat hij op zoek moet naar een stemmentrekker, iemand die zijn partij kan verbinden, die rap van de tongriem is gesneden en sympathiek wordt gevonden ook door achterbannen van andere politieke partijen. Alleen dan kun je in Nederland Coalitieland resultaten bereiken.

Die iemand heet dus Vincent Karremans. En wie daarover nog twijfelt, moet even kijken wie er bij het VVD-congres in 2019 naast Mark Rutte zat. Inderdaad, deze Vincent dus.

(Vincent Karremans zou op 20 juli met zijn vriendin Marisa trouwen, die hij de Biergarten in Rotterdam ontmoette, maar dat feest heeft hij vanwege corona uitgesteld. Volgend jaar (als hij de overstap naar Den Haag heeft gemaakt) hoopt het nieuwe VVD-gezicht alsnog te kunnen trouwen.)

Meer DenD