Marokkaanse koning wil sociale zekerheid sterk verbeteren

Door: DitjesDatjes
10-10-2020

Koning Mohammed VI van Marokko heeft in een toespraak ter gelegenheid van de opening van het parlementaire jaar vergaande hervormingen aangekondigd. De koning sprak de volksvertegenwoordiging toe via een videoverbinding vanuit het koninklijk paleis in Rabat. Hij werd geflankeerd door zijn broer Moulay Rachid en door kroonprins Moulay Hassan.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Mohammed VI ging allereerst in op de bijzondere omstandigheden waarin de opening van het laatste zittingsjaar van het huidige parlement vanwege de coronacrisis plaatsvond. Daarna sprak hij over de gevolgen van de crisis “die zoals u weet, aanhoudende gezondheids-, economische, sociale en psychologische gevolgen heeft”. Volgens de koning was het mede daarom “belangrijk om de economische activiteit te stimuleren en de sociale bescherming te versterken”.

De koning meldde de instelling van een Strategisch Investeringsfonds, dat naar hem zelf wordt vernoemd: Mohammed VI Fonds voor Investering. “We hopen oprecht dat dit fonds een leidende rol zal spelen bij het stimuleren van investeringen en het opbouwen van de capaciteit van de nationale economie”, zo stelde Mohammed VI.

Daarnaast kwam de koning met het plan om de sociale zekerheid op vier hoofdpunten ingrijpend te verbeteren. Er moet een basiszorgverzekering komen, uitbreiding van de kinderbijslag, een pensioenverzekering voor de vijf miljoen Marokkanen die die nog niet hebben en een werkloosheidsverzekering voor alle Marokkanen met een vaste baan. “Dit is een groot nationaal project van ongekende aard”, aldus de koning.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD