Mart Hoogkamer is een smartlappenkoning van het zuiverste water

Mart Hoogkamer
Door: Jos La Grande
25-04-2021

De echte doorbraak van Mart Hoogkamer kwam nogal onverwacht. Deze 23-jarige zanger uit de sleutelstad Leiden was aan de Spaanse costa met wat vrienden aan het chillen. Voor de gein zong Hoogkamer Unchained Melody van de Righteous Brothers.

Het tafereeltje werd online gezet en ging daarna in sneltreinvaart de wereld over. Loepzuiver gezongen door de rijkelijk getatoeëerde zanger die de Engelse taal nauwelijks machtig is. Dat schijnt nog steeds zo te zijn.

Het werd desalniettemin een belangrijk moment in de carrière van deze Hoogkamer, want er werden maar liefst 55 miljoen streams geregistreerd. Ook Mart heeft er, zoals zovele koningen van de smartlap, al een lange weg opzitten die hem voerde langs talentenjachten, zoals Holland Got Talent.

SERIE: KONING VAN DE SMARTLAPPEN

AFLEVERING 3: Mart Hoogkamer

Hoogkamer werd er indrukwekkend tweede in de finale met een liedje van Willy Alberti. Zijn ‘duet’ met Willy Alberti was een regelrechte sensatie. De Leidenaar kreeg volop lof van Gordon en Mart bestempelde als ‘volkszanger’.

Voor alle vrouwelijke fans: Hoogkamer heeft inmiddels een vriendin, ze heet Jennifer. Voor Hoogkamer een primeur. Het stel heeft sinds oktober 2020 een relatie en ze hebben inmiddels ook al kerst samen gevierd. ,,Ik ben eigenlijk nog steeds een grote baby”, zegt Mart wel eens over zichzelf.

Nieuwe weg

Met zijn laatste single ‘Waarom zou ik nog zeggen’ slaat Hoogkamer een nieuwe weg in. De verbroken liefde en het liefdesverdriet staan centraal.

Je vraagt je soms wel eens af hoe het toch komt dat videoclips in Nederland zo amateuristisch zijn gemaakt. In deze video verwerkt Hoogkamer totaal ongeloofwaardig zijn liefdesverdriet. Het decor van de video: Hoogkamer onder de douche, op zijn matras en aan een tafeltje met te veel bier en whisky. Wie goed oplet, ziet een poster van de Leidse studentenvereniging Minerva hangen in het halletje. 

Nederpop

Met de tekst en zangprestaties is helemaal niets mis. Nederpop, uit het leven gegrepen, kun je het ook noemen: ,,Ik heb jou niets meer te zeggen, zeur niet over spijt.”

Mart Hoogkamer met zijn talent en zijn jeugdigheid zal zeker ontsnappen aan de ‘smartlap’ en heeft in potentie al het talent om aan de top te komen. De Leidenaar is van een nieuwe generatie onder aanvoering van André Hazes die het komende decennium de hitlijsten bestormt.

Lees ook deel 1 en 2 van de serie:

DEEL 1: Johan Kettenberg

Kettenburg

DEEL 2: Quido van de Graaf:

Quido

Meer DenD