Waarom Matthijs van Nieuwkerk een fout besluit neemt

DWDD
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

 

 1. Matthijs is een uniek talent en heeft een journalistiek ‘onderbuikgevoel’ vergelijkbaar met toppers als Willem Duys, Sonja Barend en Willem Ruis.
 2. Matthijs is in staat om ingewikkelde onderwerpen uit de wereld van natuur, wetenschap en psyche met hulp van deskundigen in Jip en Janneke-jargon te vertalen. Voor een publiek dat aanvankelijk niet geïnteresseerd leek.
 3. Matthijs bleek in staat om zijn programma om te dopen tot nationale biechtstoel. Met ook niet-vrienden van de VARA, onder wie Joop van den Ende, André van Duin en zelfs bewindslieden als gasten.
 4. Matthijs heeft ondanks zijn leeftijd nog steeds de jongensachtige nieuwsgierigheid, die hij ook bij zijn publiek weet op te wekken. Met een kwinkslag, bescheiden en adrem.
 5. Matthijs heeft in zijn programma talloze culturele uitingen waar soms een beperkt publiek voor leek. Waaronder literatuur, poëzie, ballet, opera en klassieke muziek, een podium gegeven.
 6. Matthijs organiseerde een ‘koffiekamer’ in zijn show na het overlijden van bijzondere Nederlanders. Voorbeelden: Joost Zwagerman, Aart Staartjes, Martine Bijl, Ramses Shaffy, Martin Bril en vele anderen.
 7. Matthijs slaagde erin om zelfs onderwerpen die je alleen maar kunt ruiken, proeven en voelen bij een groot publiek, die daar niets mee van doen heeft, onder de aandacht te brengen. Voorbeeld de haute cuisine met de sterrenkoks aan tafel.
 8. Matthijs kust zangers en muzikanten tot leven, gewend aan playback, door hen live aan tafel te laten zingen: van Waylon tot Willeke Alberti.
 9. Matthijs slaagt erin om het gesprek van de dag met zijn vaste vriendenschare, van wie sommige best veel ergernis oproepen (Barbara Baarsma, Jort Kelder, Peter R. de Vries, Prem Radhakishun), een plek te geven.
 10. Matthijs maakt tijdens deze gruwelijke caronacrisis troost-tv voor miljoenen Nederlanders. Elke dag weet hij ons te raken met zijn gesprekken in een studio zonder publiek en die we even, heel even nog, niet kunnen missen zolang het virus hier nog rondwaart. Onze wereld draait alleen door als deze Matthijs nog wat langer blijft.

Matthijs moet blijven

 

Tags

ANDRÉ VAN DUINDWDDMATTHIJS VAN NIEUWKERKVARA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

 • Dirk
 • Brookland
 • LAM jouw museum
 • Dirck