Megacrisis: Juan Carlos Spanje uitgejaagd

Juan Carlos
Door: Jos La Grande
03-08-2020

De 82-jarige Spaanse ex-koning Juan Carlos, een groot vriend van de Oranjes, wordt zijn eigen land uitgejaagd vanwege een corruptieschandaal. Officieel heet het dat de voormalige vorst van het Iberisch schiereiland zelf ervoor kiest om buiten Spanje te gaan wonen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De werkelijkheid is dat achter de schermen in het Madrilleense koninklijk paleis de huidige koning Felipe zijn voorganger de wacht heeft aangezegd.

Juan Carlos, die bovendien nog een eredoctoraat op zak heeft van de Universiteit van Utrecht, heeft eieren voor zijn geld gekozen. Hij vertrekt naar een nog onbekende nieuwe thuisbasis. Dat wordt niet zijn geliefde Mallorca, waar hij elk jaar zeilt. Wellicht wordt het een land in Zuid-Amerika.

De afgelopen weken werd al duidelijk dat de ex-koning van Spanje maandelijks als geldkoerier vanuit Zwitserland naar Spanje vloog met twee ton op zak. Ongecontroleerd kwam hij Spanje binnen en kon corruptiegeld dat hij uit de Arabische Staten op een Zwitserse bankrekening gestort kreeg op die manier witten.

Bij zijn zoon Felipe is dat volledig in het verkeerde keelgat geschoten en werden maatregelen verwacht. Felipe zag al af van zijn erfenisdeel en stopte de jaarlijkse vergoeding aan zijn vader.

De Universiteit van Utrecht heeft vooralsnog niet gereageerd op de gebeurtenissen rond Juan Carlos. De vraag is of de gebeurtenissen van invloed zijn op het verstrekte eredoctoraat dat met veel aplomb aan Juan Carlos in 2001 werd uitgereikt. De toenmalige koningin Beatrix was toen een van de eregasten.

Want ook de Nederlandse koninklijke familie beschouwde Juan Carlos en zijn vrouw Sophia als dikke vrienden. Overigens werd de Spaanse koningin volgens een boek volop bedrogen door de ex-koning, die het bed deelde met vele minnaressen. Het huwelijk stelde niets meer voor.

De vraag is nu of de voormalige koning van Spanje wordt vervolgd voor de strafbare feiten.

TVE

Lees ook het uitgebreide verhaal over Juan Carlos in het laatste artikel over dir koninklijk schandaal.

De ‘afscheidsbrief’ van de voormalige koning van Spanje:

Meer DenD