Metamorfose Lillian Ploumen is geen toeval

Lillianne Ploumen imago|Imago Lillianne Ploumen
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Op de dag dat haar partij een historisch besluit neemt over de eigen toekomst heeft de huidige PvdA-leidster Lillianne Ploumen zich een compleet nieuwe look aangemeten. Met een moderne coupe, een hip montuur geplukt uit de etalage van een kekke opticien en een paar kilo lichter heeft de politica een compleet nieuw imago.

Vandaag wordt het voor Ploumen erop of eronder. Wijzen de leden van de PvdA een toekomstige samenwerking met Mark Rutte en zijn partij de VVD af dan ligt haar politiek gezag volledig aan diggelen. Er is Ploumen daarom alles aan gelegen om haar partijgenoten te overtuigen van de beoogde pas de deux met GroenLinks.

Nieuw imago

Veranderen politici hun imago dan is het opletten geblazen. Notabene de man met wie ze nu wil optrekken, Jesse Klaver, kopieerde aanvankelijk de Amerikaanse president Obama in woord en daad, maar de ambitieuze GroenLinkser kijkt ook met een schuin naar de Canadese premier Trudeau.

Vast staat dat Lillianne Ploumen, ze ging er in de laatste verkiezingscampagne prat op dat ze dochter was van een Limburgse melkboer, een jonger, moderner publiek wil aanspreken dan de traditionele achterban van de PvdA. Dat zal wel ook wel moeten als er groen licht komt voor de aanstaande fusie met GroenLinks.

Ploumen moet dan opboksen tegen de ‘youngsters’ van de groene partij, die is voortgekomen uit het actiewezen en de communistische partij, de CPN. Met haar nieuwe imago loopt ze vast vooruit op de strijd om het leiderschap. Als PvdA en GroenLinks in het nieuwe kabinet komen zal Ploumen in de Kamer blijven en kan Klaver zijn ultieme droom verwezenlijken: het ministerschap van klimaat.

Andere verklaringen

Er kunnen nog twee andere verklaringen zijn voor de nieuwe looks van Lillianne Ploumen. Is er een nieuwe liefde in haar leven? Onzin! Ze is al decennia gelukkig getrouwd met haar grote liefde.

Het meest waarschijnlijk: Ploumen kleedt zich al jaren veel beter dan welke politica dan ook en voelt modetrends goed aan. Het sluit aan bij wat gangbaar is in Maastricht en omstreken, waar ze van oorsprong vandaan komt. Limburgers hebben veel meer gevoel voor klasse en stijl. De huidige metamorfose past daarin.

Wie Ploumen onderschat, komt van een koude kermis thuis. Nadat ze lid werd van de PvdA verwierf ze razendsnel het voorzitterschap van de partij, werd minister van Ontwikkelingssamenwerking, oogstte lof met haar internationale actie SheDecides, dat opkomt voor de keuzevrijheid voor vrouwen bij zwangerschap, en kon na het vertrek van Lodewijk Asscher ook nog eens partijleider worden.

Waterloo

Als Lillianne Ploumen, die de afgelopen dagen met haar nieuwe politieke vriend Klaver de media bespeelde met hun kamikaze-actie, het vandaag niet redt in haar partij is dat meteen haar Waterloo.

Haar nieuwe, vitale imago van jong en hip is misschien het laatste zetje voor haar partijgenoten om ja te zeggen. Verdwijnt Lillianne Ploumen van het Binnenhof dan ligt er voor de 59-jarige ‘Amsterdamse’ Limburger een internationale baan in het verschiet en is haar partij de PvdA op sterven na dood.

Tags

BARACK OBAMAGROENLINKSJESSE KLAVERLODEWIJK ASSCHERPVDA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck