Mijn naam is Emile Bode!

Door: DitjesDatjes
18-08-2018

Op het gevaar af dat ik vaker mekker dan een schaap moet er toch iets van mijn hart.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Kijk, als de koningin mij belt en zegt: ‘Met Máxima’ dan weet ik gelijk wie er aan de andere kant van de telefoonlijn hangt. En Gordon hoeft zijn achternaam ook niet te noemen. Maar bij Tim, Lars, Sanne, Emma en Lisa gaat bij mij zelden een lichtje branden. Vroeger hoorde je door de telefoon vooral de achternaam. Dat vond ik nooit zo persoonlijk, maar wel duidelijk. ‘Met Cruijff’. ‘Met Zoetemelk’. Mijn moeder zei altijd: ‘Met mevrouw Bode’. Dat vond ik heel apart, want ik haal het niet in mijn hoofd mijzelf door de telefoon voor te stellen als meneer Bode.

Als ik als kind de telefoon opnam en mijn oma (de moeder van mijn moeder) aan de lijn kreeg, sprak ze meteen de volgende, kille zin uit: ‘Is je moeder thuis?” Nooit, ‘Dag Emile, hoe gaat het ermee, is mama thuis? Sinds een jaar of tien noemen steeds meer mensen alleen hun voornaam. Eerst jongeren, maar nu ook ouderen. Je wordt er gek van.

Dan heeft Kim van een mediabureau een jaar of vijf niet gebeld en zegt: ‘Hallo met Kim? Hoe gaat het ermee?’ Ik denk dan: Who the hell is Kim, aannemende dat Kim Kardashian geen Nederlands spreekt. Ik vind dit heel vervelend. Omdat ik in mijn 65e levensjaar nog wel eens namen vergeet, laat ik Priscilla, Anna, Tess, Kimberley en Pieternel meestal even uitpraten. Dan weet ik het vaak wel weer wie ik aan de lijn heb.

Maar menigmaal heb ik geen idee. Dan vraag ik: ‘Hoe heet je van achteren en waar ben je van?’ Het ergste zijn de dames en heren die je iets willen aansmeren. Meestal een ‘voordeliger’ energierekening en tegenwoordig vooral zonnepanelen. Zij noemen hun achternaam nooit en bovendien bellen ze anoniem.

Misschien heeft de voornameninvasie iets te maken met de volledig doorgeschoten privacywetgeving zodat mensen hun volledige naam niet meteen noemen. Je ziet dat ook met wordfeud wat ik al jaren speel. Ik ben gewoon Emile Bode. Maar meer dan de helft van mijn tegenstanders gebruikt een schuilnaam. Dan heet een vrouw Lutjebroek omdat ze daar geboren is. Enkele tegenstanders noemen zich omaatje. Geen oma maar omaatje. Hen laat ik nooit winnen. Joop Schaap heet Mekker en Johanna van Rossem Pulleke omdat zij in haar studententijd zo werd genoemd.

Blijf mij gewoon bellen en aan de andere kant van de lijn hoort u: ‘Mijn naam is Bode, Emile Bode’.


Tip van de week

Ga niet over een nacht ijs als u een nieuw abonnement afsluit voor uw smartphone. Vergelijk meerdere toestellen via reviews. Er zijn eigenlijk geen slechte. Kijk naar het werkgeheugen, de snelheid van de processor en de kwaliteit van de camera. Een van de

duurste is de iPhone X maar 99% van de mensen heeft zo’n toestel helemaal niet nodig. Het is vooral voor de heb.

Met het afsluiten van een (tweejarig) abonnement kunt u maandelijks tientjes verdienen door uitgekiend te werk te gaan. Succes.

Zie ook huishoudbode.nl

Meer DenD