Minister gaat proberen Frascati en PLAN Brabant te redden

Door: DitjesDatjes
23-11-2020

Minister Ingrid van Engelshoven van cultuur is op verzoek van meerdere partijen ook bereid te kijken wat ze kan doen voor Frascati Producties en PLAN Brabant, springplanken voor jonge theatermakers die zonder subsidie komen te zitten doordat de beschikbare gelden zijn vergeven. Dat stelde de bewindsvrouw maandag tijdens het cultuurdebat in de Tweede Kamer.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De minister wil met een taartvorkje door haar begroting heen gaan om te kijken wat ze kan vinden, zei ze. “Ik moet nog even heel goed zoeken.”

Het dreigende einde van Frascati Producties wekte de afgelopen weken woede bij regisseurs en acteurs. Het Amsterdamse productiehuis fungeert al tientallen jaren als opstap voor aanstormende theatermakers en regisseurs, maar krijgt vanaf volgend jaar geen subsidie meer.

De Raad voor Cultuur heeft voor het nieuwe kunstbestel de keuze gemaakt om ‘ontwikkelingsinstellingen’ te steunen die zich vooral richten op heel specifieke genreontwikkeling, zoals urban arts of repertoiretoneel. Dit gaat ten koste van productiehuizen als Frascati of PLAN Brabant, die talenten die net van de opleiding komen de kans bieden om hun eigen stijl en stem te vinden.

Grote namen uit de cultuurwereld, zoals Halina Reijn, hebben de afgelopen weken met een onlinecampagne geprobeerd beleidsmakers op andere gedachten te brengen.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD