Mokken glühwein worden masaal gestolen op kerstmarkten

Duitse kerstmarkten
Door: Jos La Grande
18-12-2019

Het laatste nieuws van de Duitse kerstmarkten: de bezoekers nemen massaal de glühweinmokken mee naar huis!

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Ondanks het statiegeld van €2 euro verdwijnen de mokken als souvenir in de boodschappentas. In Bonn loopt het helemaal uit de hand: want als je daar de glühwein hebt opgedronken, verschijnt op de bodem van de mok opeens de beeltenis van Beethoven. Duizenden mokken verdwijnen.

Komend weekend is trouwens hét ideale moment om in Duitsland een Weihnachtsmarkt te bezoeken. Op dend.nl de top 5 met de beste en leukste kerstmarkten in de grensstreek.

Een goede tip: zorg dat je vroeg ter plaatse bent. De oosterburen verwachten dit jaar topdrukte. Bovendien zijn er overal veiligheidsmaatregelen genomen om ongestoord te genieten van de kersttijd.

DenD Top 5 kerstmarkten

  1. Düsseldorf *****

Populair bij de Nederlanders, maar ook bij de Duitsers. De pleinen van Düsseldorf zijn schitterend verlicht, er zijn kramen in historische stijl op de Marktplatz, er is een jugendstil kerstmarkt op de Heinrich-Heine Platz en natuurlijk zijn alle merkwinkels en warenhuizen open. Fijn is bovendien dat het met de drukte in Düsseldorf redelijk meevalt. Er valt veel te ontdekken en voor wie wil schaatsen is er op de Gustaf Grundgens Platz een schaatsbaan. Düsseldorf is de kerstmarktstad voor de Nederlanders! Goed bereikbaar (ook voor de Nederlanders met de autobus) en het horeca-aanbod is overdadig.

2. Keulen ****

Veel Nederlanders zien echter Keulen (een dik uur verder rijden) als de ideale plek om de kerstmarkt te bezoeken. Met de Dom als decor kun je op de Neumarkt, de Heumarkt, op de Rudolfplatz en de Alter Markt goed terecht. Toegegeven, je kunt er over de hoofden lopen. Maar het heeft wel wat om in grote getalen je voor te bereiden op het kerstfeest. In plaats van de curryworst adviseren we de reibekuchen met appelmoes. Maar duik ook de buurten in, want daar vind je de minder toeristische markten: Heavenue Cologne en Veedelsadvent. Voor wie inkopen wil doen: er zijn even buiten de drukte talloze leuke kledingwinkels van alle bekende merken.

3. Münster ***

Het bezoek aan deze stad op anderhalf uur rijden van Enschedé begint altijd met een kop koffie en appeltaart bij het MarktKafé. De zaterdagmarkt in deze vredesstad, waar ook het Haus der Niederlande staat, is elke week een feest. Met veel ‘vers’ van de boer, een keur aan slagers en poeliers en vooral veel gezelligheid. Dat geldt ook voor de kerstmarkten, die vind je verspreid over het stadscentrum. Het goedkoopst parkeer je op het parkeerterrein Schlossplatz Nord, voor het oude slot, maar ook in de binennstad met de karakteristieke arkaden is het goed betaalbaar. Münster is overzichtelijk en komend weekeinde zijn er veel landgenoten aanwezig. Een extra reden om er in het nieuwe jaar een keer terug te keren. Münster heeft een bierbrouwerij in het centrum, waar het goed verpozen is ondanks de kerstdrukte.

4. Bonn ***

Sinds de meeste ambtenaren zijn vertrokken naar Berlijn is Bonn weer een prachtig en rustig provinciestadje met een paar leuke pleinen. Dit jaar staat de kerstmarkt in het teken van het Beethovenjaar 2020. Bij het standbeeld van de componist is er een lichtshow rond de sokkel van Ludwig von Beethoven, waarvoor wel enkele kerstkraampjes hebben moeten wijken. Voor wie Bonn niet kent, start dan maar bij konditorei Fassbender met koffie en gebak: het beste uit de regio. De kerstmarkten van Bonn zijn intiem en bijvoorbeeld goed te combineren met een overnachting om de volgende dag bijvoorbeeld de middeleeuwse kerstmarkt in Siegburg te bezoeken.

Siegburg **

Siegbrug is een klein stadje aan de voet van het Siebengebirge met in het centrum een mooi oud klooster dat vanaf de snelweg A3 al goed is te zien. Sinds Siegburg een station  heeft voor de hogesnelheidslijn is er veel veranderd in het rustige voorstadje van Keulen en Bonn. Maar wat Siegburg rond de kerst zo speciaal maakt, is dat er sinds jaar en dag op het centrale plein een middeleeuwse markt staat. Totaal anders dan de traditionele kerstmarkten. Met handwerkslui, zoals ijzersmeden, doedelzakspelers etc. Voor kinderen geweldig. Niet alle winkeliers zijn er even blij mee, maar ondertussen onderscheidt Siegburg zich wel. Wie Siegburg combineert met Bonn of Keulen doet er goed aan om in Siegburg te overnachten bij Hotel Kranz en dan nog een tip: er is een uitstekende Italiaan Enzo Borsalino aan de Verbindungsweg, even buiten het centrum van Siegburg.

Meer DenD