Musical The Prom is ‘boodschap over inclusie verpakt in feestje’

Door: DitjesDatjes
04-08-2022

De musical The Prom, die vanaf september te zien is in Nederland is “topamusement met een boodschap”. Dat zegt theaterproducent Hans Cornelissen tegen het ANP op de eerste repetitiedag die donderdag plaatsvond in Amsterdam. The Prom gaat over een lesbisch stel op een middelbare school dat te maken krijgt met homofobie.

“De boodschap om toleranter te zijn is verpakt in groots amusement”, aldus Cornelissen. In zijn ogen is Nederland “een liberaal en tolerant land”. “Maar ook hier valt nog veel terrein te winnen”, zegt hij. “Er gebeuren nog steeds hele rare dingen op het gebied van antihomogeweld.” Volgens Cornelissen zit het wat wetgeving betreft “wel goed” in Nederland. “Er kan getrouwd worden, adoptie is mogelijk en we zijn ook al aardig op weg met het veranderen van je gender in het paspoort. Maar de sfeer op straat, daar zijn nog kilometers in te maken.”

Inclusief

Voor Pia Douwes, die een van de hoofdrollen speelt in The Prom, is de boodschap van inclusiviteit “heel belangrijk”. “In The Prom is dat verpakt in een soort feestje. Daardoor denk ik dat het nog veel meer bij de mensen aan gaat komen. Als wij daaraan bij kunnen dragen via een ontzettend leuke, kleurrijke voorstelling vind ik dat wel belangrijk. Ik houd wel van een beetje boodschap.”

Ook Douwes zet voorop dat het in Nederland wat betreft acceptatie van de lhbti-gemeenschap “stukken beter gaat” dan in andere landen. “En toch blijven er incidenten waarvan je denkt: hoe kan dit? Wat is toch het probleem dat wij al sinds de oudheid gewoon allemaal mensen zijn? Daar is niets mis mee. Vroeger waren mensen ook al homoseksueel, maar nu komen mensen er gewoon meer voor uit. Een mens is een mens.”

Het verhaal

The Prom vertelt het verhaal van Emma, die met haar vriendin Alyssa naar het eindbal van haar conservatieve school wil. Daar wordt door een homofobe ouder in de ouderraad een stokje voor gestoken. Vier uitgerangeerde Broadway-sterren besluiten Emma na een onlineoproep te helpen. In eerste instantie is hun intentie vooral om hun eigen imago op te poetsen en weer in the picture te raken. Uiteindelijk zien zij in dat er meer is in het leven dan roem en helpen zij Emma om haar droom uit te laten komen.

The Prom beleeft de première op 26 september in het Luxor Theater in Rotterdam. Daarna reist de voorstelling door meerdere theaters in Nederland. De hoofdrollen worden gespeeld door Douwes, Soraya Gerrits, Juliëtte van Tongeren, Joke de Kruijf, Barry Beijer en Dennis Willekens.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD