Nieren Arie Ribbens werken nog maar voor een paar procent

De afgelopen jaren heeft Arie Ribbens heel wat tegenslagen moeten incasseren. Hij had longkanker, moest een risicovolle heupoperatie ondergaan en had hartproblemen. Daar is nog een nieuwe lichamelijke klacht bijgekomen. De nieren van de zanger blijken nog maar amper te werken. 

Dementie

,,Ze hebben het op twee manieren gemeten”, vertelt Cea, de vrouw van Arie, aan weekblad Story. ,,Via het bloed en de urine. En bij geen van beide is het goed. Zijn nieren werken slechts voor achttien procent.” Doordat een vorm van dementie heeft, is hij zich er niet altijd van bewust dat zijn lichaam niet meer goed werkt. ,,Zijn geest zegt hem nog van alles te willen en kunnen, maar fysiek kan hij weinig. Dat is dan moeilijk aan het uit te leggen.” De vorm van dementie, vasculaire dementie, zorgt er ook voor dat soms echt letterlijk vergeet dat zijn nieren niet meer goed werken en hij een dagje ouder wordt.

Mantelzorg

Een oplossing voor de nieraandoening is er niet voor Arie, maar hij bestaat wel. Jamai Loman en Martin Gaus hebben een nierdialyse gekregen  en daarna een transplantatie toen hun nieren niet meer goed werkten, maar Arie is daar te zwak voor. ,,Daarvoor is zijn lichaam te zwak. Terwijl als je naar Arie kijkt, je een gezonde man ziet. Dat maakt het voor de buitenwereld ook zo vreemd: alsof er niets aan de hand is”, zegt Cea. Voor Cea betekent de lichamelijke gesteldheid van haar man dat ze vaak thuis moet zijn om voor hem te zorgen. ,,Elke dag komt er iemand om hem te wassen en naar bed te brengen. Voor de rest zorg ik voor hem. Het is zwaar, maar ik doe het graag, Ik hou van Arie en dan doe je dat gewoon. Zonder te klagen.”

Voor Arie en Cea is het afwachten wat de toekomst brengt. ,,We genieten van wat we hebben en van de kleine en grote geluksmomentjes in ons leven. We hebben altijd positief in het leven gestaan en dat blijft zo.”