Niet eerder dan 17 november uitspraak in MH17-proces

Door:
16-05-2022

SCHIPHOL (ANP) – De rechtbank doet op zijn vroegst 17 november uitspraak in het omvangrijke MH17-proces, maar het kan ook 15 december worden. Dat heeft de voorzitter maandag bij aanvang van de zitting in de beveiligde rechtbank op Schiphol gemeld.

De rechtbank had drie data gereserveerd voor de uitspraak. De eerste gereserveerde mogelijkheid, 22 september, gaat zeker niet lukken, liet de voorzitter weten.

Het monsterproces is na ruim twee jaar momenteel in de afrondende fase. Tegen de vier verdachten is een levenslange gevangenisstraf geëist. Slechts één verdachte, de Rus Oleg Poelatov, laat zich door advocaten vertegenwoordigen. Zij hebben gepleit voor vrijspraak. Het Openbaar Ministerie zal daar vanaf maandag op reageren. Ook de advocaten van de nabestaanden krijgen het woord. Deze week zijn drie dagen uitgetrokken voor deze reacties.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines is neergehaald op 17 juli 2014 in Oost-Oekraïne, waar op dat moment ook een gewapende strijd gaande was. Het toestel was onderweg van Schiphol naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen bij de ramp om het leven. Onder hen waren veel Nederlanders.

 

ANP

 

 

Meer DenD