NPO heeft bezwaar ON tegen boete binnen, adviescommissie aan zet

Door: DitjesDatjes
23-09-2022

De NPO heeft het bezwaar van Ongehoord Nederland (ON) tegen de opgelegde financiële sanctie ontvangen. Het bezwaar wordt nu bekeken door een adviescommissie, laat een woordvoerder van de NPO weten. De commissie zal zich “zo snel mogelijk” over de zaak buigen.

De raad van bestuur van de NPO legde de sanctie op na een rapport waarin de Ombudsman van de publieke omroep constateerde dat ON zich niet altijd houdt aan de Journalistieke Code van de NPO. Het betreft een korting van ruim 93.000 euro op het voor ON vastgestelde jaarbudget. Als de sanctie na het oordeel van de adviescommissie blijft staan, kan de omroep nog in beroep bij de bestuursrechter.

De Ombudsman van de NPO stelde eerder dit jaar een onderzoek in nadat zij een groot aantal klachten had gehad over de aard en inhoud van de uitzendingen die ON sinds half februari verzorgt. Klagers vonden dat het programma onjuiste en onbetrouwbare informatie verspreidt, dat de journalisten geen kritische vragen stelden en dat de gasten vooral uit rechtse hoek kwamen. Dit zou in strijd zijn met de Journalistieke Code van de NPO. De Ombudsman achtte deze klachten grotendeels gegrond.

Jaarbudget

Ongehoord Nederland was niet bereikbaar voor commentaar. De omroep stelde eind augustus iedere sanctie te zien “als een beknotting van de vrijheid van meningsuiting en we zullen daarom bezwaar aantekenen”. “Ook zullen wij in beroep gaan, indien nodig.”

De Ombudsman van de NPO kondigde donderdag aan een nieuw onderzoek te starten naar Ongehoord Nederland. Ze ontving een recordaantal klachten over een racisme-item, dat vorige week in een uitzending van Ongehoord Nieuws zat. Het fragment was een collectie video’s waarin zwarte mensen – in onbekende landen, met onbekende aanleidingen – witte mensen aanvielen door te schoppen of te slaan. De beelden werden volgens presentator Raisa Blommestijn getoond om een “op sociale media minder belicht aspect van racisme” te laten zien.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD