NPO onderzoekt salarisconstructie Matthijs van Nieuwkerk

Door: Mees Botschuijver
12-03-2019

Minister Slob heeft opdracht gegeven tot een onderzoek naar de salarisconstructie die Matthijs van Nieuwkerk gebruikt om meer te kunnen verdienen. Die zou daarmee zwaar door het zogeheten salarisplafond steken.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Matthijs van Nieuwkerk is een van de topverdieners bij de Nederlandse Publieke Omroep. maar kan na de zomer bij de NPO nog in totaal ‘slechts’ 194.000 euro op jaarbasis verdienen. Dit zou een aantal tonnen minder zijn dan het huidige salaris van de presentator.

Regels ontlopen

Volgens de Telegraaf zou van Nieuwkerk de salaris regels ontlopen. Hij zou zijn salaris ophogen met een paar tonnen door de betalingen van College Tour via de externe productiemaatschappij MediaLane te laten verlopen. Hoewel dit niet verboden is, lijkt het erop dat Matthijs zo de nieuwe salarisregels van de NPO omzeilt. De SP liet vorige maand al weten een onderzoek te willen starten om te kijken of Matthijs de regels ontloopt.

Geen sprake van

Maar volgens BNN-Vara is er geen sprake van een salarisconstructie. Zij laat weten dat het loon van College Tour binnen het maximale bedrag ligt dat Matthijs mag verdienen. ,,Wanneer Matthijs een ander programma presenteert, zoals College Tour, moet de beloning die hij voor die klus ontvangt, passen binnen dat goedgekeurde bedrag. Of hij nou wordt betaald door een andere omroep of door een buitenproducent, dat maakt geen verschil’’, aldus een woordvoerster.

Meer DenD