NTR: Sis leren kennen als geestig, erudiet en zeer betrokken

Door: DitjesDatjes
07-05-2022

De NTR heeft “Sis leren kennen als geestig, erudiet en zeer betrokken”, schrijft de omroep in een rouwadvertentie in het NRC. Kunsthistorica Mary van Rossem, die Sis genoemd werd, is woensdag op 77-jarige leeftijd overleden, maakte haar familie vrijdag bekend. De crematie vindt in kleine kring plaats, meldt haar familie in een rouwadvertentie in dezelfde krant.

“Met haar mooie verhalen en vaak eigenzinnige manier van kijken bracht ze kunstgeschiedenis dicht bij de mensen”, schrijft de NTR. “De mensen waren gek op Sis, en wij ook.” Ook Skyhigh TV, die het programma Hier zijn de Van Rossems maakte, reageert met een bericht in de krant. “Voor Hier zijn de Van Rossems bezocht Sis samen met haar broers Maarten en Vincent 48 steden, waar ze op onnavolgbare wijze haar licht op liet schijnen. Een unieke persoonlijkheid is van ons heengegaan.”

NTR zendt de resterende afleveringen van een lopende reeks van Hier zijn de Van Rossums uit “ter nagedachtenis” aan Mary van Rossem, meldde de omroep eerder. Die keuze is “in goed overleg” met de familie en Skyhigh TV gemaakt, stelt de NTR. Vanaf zaterdag worden wekelijks de afleveringen over Amsterdam, Deventer en Lelystad uitgezonden op NPO 2.

Voor een nieuwe, alweer negende reeks van het NTR-programma was al een aflevering opgenomen over Zierikzee. “Als eerbetoon aan Sis zal deze extra aflevering aansluitend aan de lopende reeks worden uitgezonden.” Van Rossem verwierf nationale bekendheid door het tv-programma. Daarin besprak zij samen met haar broers Vincent en Maarten, de bekende historicus, elke week het culturele erfgoed van een verschillende stad.

Mary overleed twee dagen nadat ze vanwege een val in haar woning in een Utrechts ziekenhuis werd opgenomen. De bijnaam Sis kreeg Mary van haar broer Maarten en is een afkorting van het Engelse woord ‘sister’.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD