OM eist straffen tot 18 maanden voor fatale ‘pedojacht’ Arnhem

Door:
14-04-2021

ARNHEM (ANP) – Het Openbaar Ministerie heeft woensdag bij de rechtbank in Arnhem celstraffen tot anderhalf jaar geëist tegen vijf jongeren die betrokken zouden zijn geweest bij de fatale mishandeling van een 73-jarige man in de stad. Het gaat om een groep zogeheten ‘pedojagers’.

De enige meerderjarige verdachte, die achttien was ten tijde van het delict, heeft de hoogste straf van achttien maanden (waarvan zes voorwaardelijk) horen eisen. Het OM wil hem, ondanks zijn jonge leeftijd, niet vervolgen via het jeugdstrafrecht.

Tegen twee minderjarige jongens is jeugddetentie van twaalf maanden waarvan zes voorwaardelijk, en vijftien maanden waarvan vijf voorwaardelijk geëist. Twee andere jongens hoorden werkstraffen eisen.

Afspraak met minderjarige

Het slachtoffer is op 28 oktober vorig jaar in de stad aangevallen nadat hij online een afspraak met een minderjarige had gemaakt. Het slachtoffer “was een lieve man. Ja, hij maakte een afspraak met een minderjarige die gericht was op seks. Waarbij hij ook wel liet weten dat hij vijftien jaar te jong vindt”, aldus de officier van justitie. Uit onderzoek is verder niet gebleken dat de man eerder dergelijke intenties heeft gehad. “Hij was geen monster op wie moest worden gejaagd.”

Op beelden die door een van de verdachten zijn gemaakt, is te zien hoe de groep achter het slachtoffer aan rent. Drie van de jongens zouden hebben getrapt en geslagen. De officier van justitie vindt doodslag niet bewezen, omdat onvoldoende vast is komen te staan of en hoe hard tegen het hoofd is getrapt toen het slachtoffer al op de grond lag. Daarom worden ze vervolgd voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel met de dood ten gevolge.

Werkstraffen

In het politieonderzoek naar de dood van de man is ontdekt dat de groep in wisselende samenstelling meerdere van deze pedojachten heeft uitgevoerd. In totaal zijn tien verdachten aangehouden voor tien geweldsincidenten, die zich allemaal in oktober vorig jaar hebben afgespeeld.

Maandag had het OM al werkstraffen geëist tegen twee minderjarige leden van de groep die bij eerdere mishandelingen betrokken zouden zijn geweest. Een derde jongen was maandag ook voor de rechter gekomen, maar hij werd vrijgesproken.

De zaak tegen de twee laatste verdachten van de groep laat nog op zich wachten vanwege ontbrekende rapportages. De uitspraak tegen de groep staat op 3 mei gepland.

 

ANP

 

 

Meer DenD