Omroepen werken volledig mee aan NPO-onderzoek werkcultuur

Door: Ditjes en Datjes
28-11-2022

De omroepen van het College van Omroepen (CvO) staan open voor het bredere onderzoek naar de werkcultuur bij hun programma’s en “verlenen hier graag hun medewerking aan”, aldus het CvO tegen het ANP. Omroep MAX vindt wel dat er eerst onderzoek naar het grensoverschrijdend gedrag bij De Wereld Draait Door moet worden gedaan, om het daarna breder te trekken. “Anders duurt het mogelijk te lang voordat betrokkenen bij DWDD helderheid krijgen”, aldus een woordvoerder van Omroep MAX tegen het ANP.

Voorzitter Arjan Lock van het CvO zei maandagochtend dat het onderzoek niet alleen een inventarisatie van misstanden moet zijn, maar ook oplossingen moet bieden. “Om dit soort situaties te voorkomen, moet er iets veranderen aan de structuren en hiërarchische verhoudingen binnen Hilversum”, aldus Lock.

De EO laat desgevraagd weten “open te staan voor feedback” en dat het “zeker het gesprek aan zou gaan” mocht het onderzoek daar aanleiding voor geven. De AVROTROS meldt dat er recentelijk nog onder medewerkers onderzoek is gedaan naar de werkcultuur, waaruit zou blijken “dat er niet nu ergens iets misgaat”. De omroep voegt toe dat dit niet uitsluit dat mensen alsnog een verhaal willen delen naar aanleiding van de kwestie rond DWDD. “Dat weet je nooit”, zegt een woordvoerder.

Verantwoordelijkheid

De NTR zegt ook dat er momenteel “geen concrete aanleiding is die reden tot ongerustheid geeft”. Wel zegt de omroep zich “in het algemeen te realiseren dat er ook binnen onze organisatie zaken boven water zouden kunnen komen vanuit een dergelijk onderzoek.” Als dat gebeurt, zegt NTR daar verantwoordelijkheid in te nemen. KRO-NCRV zegt eveneens dat als bevindingen in het onderzoek op de omroep betrekking hebben, “wij deze serieus onderzoeken en in gesprek gaan met degene die het betreft”.

Omroepbaas Jan Slagter van Omroep MAX zei eerder maandag tegen De Telegraaf dat hij zich geen zorgen maakt over het onderzoek. “Ik ben geen gemakkelijke jongen, dat zeg ik eerlijk, maar werknemers zeggen ook: ‘Ik heb nog nooit zo’n goede baas gehad’.”, aldus Slagter.

Vrijdag werd bekend dat het eerder aangekondigde onderzoek naar de werkcultuur bij De Wereld Draait Door wordt verbreed naar de gehele publieke omroep, omdat er ook meldingen van grensoverschrijdend gedrag bij andere programma’s werden gedaan. De Volkskrant publiceerde een week voor die aankondiging een uitgebreid onderzoek over de situatie achter de schermen bij DWDD.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD