Onschuldige bakopdracht zorgt voor heftige emoties bij Gwenn

Wat een feestelijke afsluiting van Heel Holland Bakt moest worden, werd voor finalist Gwenn Danis (31) een dag met een zwart randje.

Het laatste spektakelstuk ‘bak een bruidstaart’ klonk onschuldig, maar voor Gwenn was dat het niet. Overspoeld door emoties en herinneringen begon hij aan zijn taart.

Hartstilstand

Drie jaar geleden is hij met zijn Franse vriendin Pauline in het huwelijksbootje gestapt, maar op de ochtend van zijn trouwdag kreeg hij het bericht dat zijn vader plotseling was overleden. “We hadden die avond doorvoor nog gebarbecued met z’n allen”, vertelt Gwenn aan het AD. “Volkomen onverwachts. Van de ene op de andere dag overleed hij. Een hartstilstand. Het ene moment zit je in het hotel met de politie en lijkschouwer te praten en zie je je vader weggereden worden. Twee, drie uur later sta je op de trouwlocatie een paar honderd meter verderop.”

Gwenn en zijn vrouw besloten de bruiloft wel door te laten gaan. Er waren gasten uit Frankrijk, Australië en Amerika. “Het was een moeilijke beslissing, echt. Pauline had hier jarenlang over gedroomd, en als je het uitstelt, wanneer is dan het juiste moment?” Gwenn kijkt terug op een verdrietige maar ook een mooie dag: “Ik heb wel het gevoel dat we die dag met dat groepje intenser genoten van de liefde en de vriendschap met elkaar.” 
Vijf dagen later was de uitvaart. Op de kist lag het trouwboeket.

Spektakelstuk

En toen de laatste opdracht van Heel Holland Bakt. “Ik weet niet of het de druk was, de spanning, maar alles kwam naar boven.” Dat verdriet heeft Gwenn omgezet tot iets prachtigs. Volgens de jury had hij de mooiste bruidstaart gemaakt. Zelfs mooier dan de taart van winnaar Hans. “Alles wat een royal wedding cake zou moeten zijn”, zei jurylid Janny van der Heyden over de taart. “Prachtig, geweldig, heel mooi”, beoordeelde Robèrt.
“De tijd maakt dat het iets draaglijker wordt, maar het blijft moeilijk”, zegt Gwenn. “Ieder werkt het op zijn eigen manier. Ik stap de keuken in om het eruit te bakken.”

Pauline, zijn vrouw, is ontzettend trots: “Ik ben blij dat hij zoiets bijzonders heeft kunnen doen. De taart lijkt zelfs op die van ons. Ik ben trots dat hij de kracht had dit te doen.”