Oud-gevangene en Joost Prinsen bij herdenking Kamp Vught

Door: DitjesDatjes
21-04-2021

Voor het tweede jaar zal Nationaal Monument Kamp Vught een fysieke 4 mei-herdenking vanwege de coronamaatregelen vervangen met een herdenkingsuitzending op televisie. Daarin zullen onder andere bijdragen van Joost Prinsen en de onlangs 100 jaar geworden oud-gevangene Marie Verbraeken te zien zijn. Journalist Theo Verbruggen presenteert de uitzending.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Marie Verbraeken zat in 1944 twee maanden gevangen in Kamp Vught. In de oorlog werkte ze voor het verzet als koerier en haar gezin hielp onderduikers, totdat ze verraden werden. Verbraeken kwam in een kamp in Haaren, gevolgd door Vught. Nog altijd verzorgt ze gastlessen voor scholen, waar ze op de vraag of ze Duitsers haat steevast antwoordt: “Nee, want haat heeft nog nooit iets opgelost”.

Schrijver en acteur Joost Prinsen is in 1942 geboren in Vught, dicht bij de plek waar al snel daarna het concentratiekamp kwam. In zijn bijdrage spreekt hij over een herinnering uit zijn jeugd die hem bewust maakte van zijn eigen vooroordelen. Verder klinkt in de uitzending het lied Muren van Willemijn Smeets en dragen twee scholieren samen een gedicht voor.

Wie een bloem wil leggen, kan dit doen door die via de organisatie online te bestellen. Namens de donateurs worden de rode, witte of blauwe bloemen dan bij het crematorium van het voormalige kamp gelegd.

De uitzending is op 4 mei vanaf 18.00 uur te zien bij Omroep Brabant.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD