‘Paleiskok’ onthult: Hier is Máxima gek op!

Paleiskok Máxima onthult haar favoriete eten
Door: Matthieu Slee
24-01-2022

Chef-kok en sommelier Sebastián Pederiva had de eer om te mogen koken voor Willem-Alexander en Máxima. Hij weet inmiddels als geen ander waar de koningin dol op is..!

Chef-kok Sebastián Pederiva kwam via Ajacied Dario Cvitanich in Nederland terecht. Hier werd hij al snel de privé-kok van Theo Dietz, de ondernemer zeer bevriend is met het koningspaar. Sebastián die net als Máxima uit Argentinië komt, mocht in Huize Dietz koken voor (toen nog) prinses Máxima en prins Willem-Alexander. Hij vernam dat Máxima heel erg van truffels houdt.

Truffelbloedworst
Met die kennis stelde hij een menu samen: gerijpte rib-eye, aardappel gevuld met truffelbloedworst en geroosterde groenten. Het viel bij de koninklijke gasten zeer in de smaak. ,,Na het dessert kwamen Máxima en Willem-Alexander naar de keuken. Ze vroegen hoe ik in Nederland terecht was gekomen en hij vroeg me of ik eens voor hen wilde komen koken.

Familiebarbecue
Een paar weken later kreeg Sebastián al een telefoontje. Máxima nodigde hem uit bij haar thuis. Ze vroeg de chef-kok een familielunch te verzorgen en toonde hem de faciliteiten. ,,Ik maakte kennis met het keukenteam van de koninklijke familie. Máxima nam me zelf mee naar de koelkasten om te zien wat ik nodig had voor de lunch. Drie dagen later kwam Sebastián terug om de familiebarbecue te verzorgen. Daar ontmoette hij een bijzondere gast…

Applaus
,,Terwijl ik op de grill aan het koken was, kwam een kleinere​​ dame met een hoed me vriendelijk begroeten. Ze vroeg wat ik aan het grillen was. Later zei de Argentijnse kinderoppas dat ik die dame een volgende keer zou moeten aanspreken met ‘Uwe Majesteit’. Ik had me niet gerealiseerd dat ik met koningin Beatrix sprak. Aan het einde van de lunch zei de Koningin dat ze het heerlijk vond. Willem-Alexander vroeg na afloop zelfs om een applaus voor de grill.”

Maalstroom
Sebastián keerde uiteindelijk terug naar Argentinië. ,,Ik werd het beu om lange uren te draaien als chef-kok in hotels. Ik ben getrouwd en heb een dochter van twee. Mijn vrouw en ik willen onze dochter laten opgroeien in een groene omgeving zonder de maalstroom van een kosmopolitische stad. We wonen nu in Junín in de provincie Buenos Aires. Hier ben ik mijn eigen zaak begonnen”.

Meer DenD