Parachutist crasht bijna op tribune EK

Parachutist EK wedstrijd Frankrijk Duitsland
Door: Charlotte Wijnen
16-06-2021

Een bizar incident op het EK tussen Duitsland en Frankrijk. Een parachutist landde vlak voor de aftrap van het topduel op het veld van het stadion in München.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Midden op het veld

Op televisie was er niets van te zien, maar toeschouwers in München konden hun ogen niet geloven. Opeens vloog er vlak voor de aftrap een parachutist door het stadion en landde uiteindelijk midden op het veld.

De parachutist bleek een actievoerder van Greenpeace te zijn. Op de gele parachute stond de naam van de milieuorganisatie en de tekst ‘Kick out oil’. De Duitse tak van de organisatie liet via Twitter weten dat het ging om een protest tegen Volkswagen, één van de sponsoren van het EK.

Controle kwijt

Een protest dat de actievoerder bijna met zijn leven moest bekopen. Hij crashte bijna op de tribune, omdat hij niet had gerekend op de ‘spidercam’. Deze camera filmt de wedstrijd van bovenaf en hangt aan een paar stalen kabels boven het veld. De activist bleef haken achter één van die kabels en raakte de controle over zijn parachute kwijt.

Achteraf koos de parachutist ook nog nét het verkeerde moment uit. Zijn actie vond plaats toen er op televisie de opstellingen van Frankrijk en Duitsland te zien waren. Was hij bijna voor niets gecrasht…

Niet volgens plan

Greenpeace laat weten dat ze het vervelend vinden dat de protestactie een gevaarlijke situatie heeft opgeleverd. ,,Dit protest was niet bedoeld om het spel te verstoren of mensen te verwonden”, meldt Greenpeace op Twitter. ,,We hopen dat iedereen in orde is en dat niemand ernstig gewond is geraakt. De acties van Greenpeace zijn altijd vreedzaam en geweldloos. Helaas verliep niet alles volgens plan met deze campagne.”

Meer DenD