Paul Verhoeven: corona-gelijkenis in Benedetta is eng toevallig

Door: DitjesDatjes
12-10-2021

Vorig jaar lag zijn nieuwe werk Benedetta al klaar, maar door de coronacrisis is de film nu pas op het witte doek te zien. Regisseur Paul Verhoeven (83) zit met zijn hoofd echter al bij nieuwe dingen. “Ik ga de film tijdens de première nog één keer kijken en dan trek ik mijn handen van Benedetta af”, zegt Verhoeven tegen het ANP. “Ik ben door het lange proces haast een beetje vervreemd geraakt van de film.”

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Toch is de Nederlandse Hollywoodfilmmaker – bij groot publiek vooral bekend van zijn kaskrakers Turks Fruit en Basic Instinct – erg tevreden met het eindresultaat. Benedetta gaat over twee lesbische nonnen in de zeventiende eeuw, Benedetta en Bartolomea, die een seksuele relatie met elkaar krijgen. Enkele gebeurtenissen in de film, die al in 2018 werd opgenomen, zijn “eng toevallig”, vindt Verhoeven. Het dorp van Benedetta krijgt te maken met een uitbraak van de pest, waarop de stadspoorten gesloten blijven. Anderhalf jaar later krijgt Nederland te maken met een coronalockdown. “Dat soort toevalligheden zijn altijd geweldig”, meent Verhoeven.

Nog zo’n ‘toevalligheid’ is een scène waarin het volk in opstand komt en de regering aanvalt. “Dat deed me erg denken aan 6 januari dit jaar, toen het Capitool in Washington werd bestormd”, vertelt de regisseur. “Dat soort overeenkomsten kan je niet voorspellen, maar soms gebeurt het wel.”

Kritiek

De film deed voor de première al veel stof opwaaien. Er zou sprake zijn van godslastering en Verhoeven kreeg veel kritiek omdat hij, als man, een film over een seksuele relatie tussen twee vrouwen maakte. Dat laatste is volgens Verhoeven een “onzin-argument”. “Het boek waarop de film gebaseerd is, is geschreven door een vrouw, de hoofdrolspeelsters zijn vrouw en ik had zelfs een cameravrouw. De kijk op dit verhaal is op en top vrouw.”

Verhoeven is het wel gewend om kritiek op zijn werk te krijgen. De seksscènes in zijn films zijn vaak onderwerp van gesprek. “Begrijpelijk”, vindt Verhoeven. “Maar ik hoop wel dat mensen verder kijken dan dat. Het gesprek mag ook weleens over iets anders gaan.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD