Peter R. de Vries: ‘Relschoppers voelen zich niet gehoord’

Peter R de Vries
Door: Eva Steins
26-01-2021

Peter R. de Vries zag de coronarellen al een lange tijd aankomen. De misdaadjournalist zegt de verbijsterde houding van minister-president dan ook niet te begrijpen. ,,Ik denk dat je het niet wílt begrijpen”.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Aan de desk bij RTL Boulevard laat de misdaadjournalist zich uit over de rellen door heel Nederland. Hiermee reageert hij op de reactie van premier Rutte maandagochtend, die zich hardop afvroeg ‘wat mensen bezielde’.

Verbazing

Peter R. de Vries begrijpt niets van de verbaasde houding van de premier, zegt hij bij RTL Boulevard.

„Ik snap ook de verbazing van heel veel mensen niet. Zoals Rutte, die ook zegt ’wat bezielt deze mensen?’. Ik denk dat het al begint met het feit dat je het niet begrijpt, of niet wílt begrijpen.”

De Vries toont zijn begrip voor de situatie, maar staat er totaal niet achter. ,,Ik keur het natuurlijk voor honderd procent af, ik vind het afschuwelijk om te zien. Maar wat we zien, is zeg maar een radicaal topje van een grotere ijsberg van mensen bij wie er geen draagvlak meer is voor wat er op dit moment in Nederland gebeurt.”

Uitlaatklep

Volgens de misdaadjournalist waren de rellen niet te voorkomen.

„Over het feit dat ze niks meer kunnen, niks meer mogen. En dat ze daar, nu hun gevoel, ook onvoldoende gehoor in vinden. Ze zoeken een uitlaatklep. En, nogmaals, het is verkeerd. Maar dit is daar wel, vind ik, een verklaring voor. Ik denk niet dat je het helemaal kunt voorkomen. Een klein groepje radicaliseert, die wordt gewelddadig, maar daaronder zit een grote groep mensen die zegt: ’Ik geloof er niet meer in. Ik trek het niet meer. Ik vind dat het verkeerd wordt aangepakt.’”

De Vries, die zegt een soortgelijke situatie eerder te hebben meegemaakt, pleit voor een andere aanpak van de minister president.

„Ik heb veertig jaar geleden de rellen in Amsterdam meegemaakt. Dat ging dan zogenaamd over de woningnood die er was. Maar het was in feite de jeugd, of een groepering mensen, die zei: ’Jullie gezag is ons gezag niet. En wij komen daartegen in opstand.’ En dan kun je natuurlijk afkeuren, en dat doen we ook allemaal, maar als je alleen maar zegt ’ik begrijp er niks van’ of ’wat bezielt die mensen’, ja dan zul je er ook nooit een eind aan maken.”

Meer DenD