Peter van der Vorst: RTL wist niets van misstanden bij The Voice

Door: DitjesDatjes
21-01-2022

Directeur Peter van der Vorst noemt het “pijnlijk” dat RTL niet op de hoogte is gesteld van het grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij The Voice. Ook bij specifieke navraag van RTL bij producent ITV of er iets was dat ze moesten weten, is er niets gezegd, zei Van der Vorst vrijdagavond aan tafel bij Beau op RTL4.

Afgelopen zomer, toen programmamaker Tim Hofman oud-deelnemers van talentenjachten opriep zich bij hem te melden als ze daar een nare ervaring hadden gehad, is RTL meteen gaan bellen met producenten van dergelijke shows. Ook met Voice-producent ITV, vertelde Van der Vorst in de talkshow. “We hebben doorgevraagd: jongens, moeten wij iets weten? Wij hebben geen idee wat er gaat komen, jullie wel?”, aldus Van der Vorst. “Er is gevraagd: wat moeten we weten? En daar is niks over gezegd. Dat is het hele pijnlijke van deze situatie. Wij hadden dit moeten en willen weten.”

Van Erven Dorens vroeg zijn baas ook naar het incident waarvoor Jeroen Rietbergen, de bandleider van The Voice of Holland, op het matje was geroepen bij de producent van The Voice. Ook dat wist Van der Vorst “absoluut niet”, zegt hij. “Als we hadden geweten dat de bandleider van The Voice zeer ongepaste berichten had gestuurd naar kandidaten, dan hadden we hem ontslagen”, zegt Van der Vorst. In tegenstelling tot wat oud-Voice-producent John de Mol donderdag beweerde in BOOS, vindt Van der Vorst wel dat Rietbergen een machtspositie bekleedde in het programma. “Natuurlijk had hij dat”, aldus Van der Vorst.

Ook werd duidelijk dat RTL geen eigen onderzoek instelt naar de gebeurtenissen bij The Voice. Ze gaan mee in het onderzoek dat ITV laat uitvoeren door advocatenkantoor Van Doorne. “Het onafhankelijk onderzoek steunen wij. ITV heeft dat advocatenkantoor ingeschakeld, wij kijken op afstand mee. We willen de onderste steen boven, hebben er vertrouwen in. Wij vragen ons voortdurend af: hoe kan het dat wij daar niet over op de hoogte zijn gesteld?”, zegt de programmadirecteur.

Over de toekomst van The Voice of Holland zei Van der Vorst dat het programma “in ieder geval” niet op de korte termijn terugkeert. “Het is een programma waar mensen met veel plezier aan mee hebben gedaan en dat is nu besmeurd. Het format is ijzersterk. Maar het keert niet terug op de korte termijn.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD