Poppodia houden deuren grotendeels gesloten door maatregelen

Door: DitjesDatjes
27-01-2022

Hoewel poppodia sinds afgelopen woensdag weer publiek mogen ontvangen en concerten kunnen organiseren, wordt dit vanwege de nog geldende maatregelen nauwelijks gedaan. Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP onder poppodia in Amsterdam, Groningen, Venlo en Rotterdam. Zo krijgen de podia te maken met een verminderde capaciteit door onder meer de 1,5 meter afstand, mag het publiek alleen zitten en hebben de podia een verplichte sluitingstijd van 22.00 uur.

“Voor concerten en clubnachten bieden de huidige versoepelingen helaas nog te weinig mogelijkheden”, laat een woordvoerster van Melkweg Amsterdam weten. “Clubnachten zijn niet mogelijk en met de geldende maatregelen voor podia is de capaciteit van onze zalen dermate klein, dat ook eerder geplande concerten geen doorgang kunnen vinden.” Wel blijft Melkweg onder meer open als filmhuis en ontmoetingsplek, laat de woordvoerster weten.

Ook Baroeg in Rotterdam houdt voorlopig geen concerten voor publiek. “We hebben concerten voor komende tijd moeten verplaatsen naar het najaar.” Het poppodium kan nu alleen zitoptredens organiseren voor dertig personen, waar ze normaal gesproken ruimte kunnen bieden aan 350 mensen. “Wij zijn podium voor harde alternatieve muziek. Op een stoeltje naar een metalband luisteren is niet de beleving.” Daarom houdt het poppodium het voorlopig bij livestreams en activiteiten voor eigen vrijwilligers.

Leeg geveegd

Naast een show van Lois Lane houdt ook Grenswerk in Venlo voorlopig geen concerten. “Dat optreden kunnen we met het aantal bezoekers doen op 1,5 meter afstand.” Verder is de agenda “zo goed als leeggeveegd”. “Het wordt gepresenteerd als versoepelingen, maar het voelt helemaal niet zo”, vertelt een woordvoerder. “Dit is naast de sluitingen het strengste pakket maatregelen dat we hebben gehad.” Wel heeft Grenswerk een café dat open is en wordt een filmweek gehouden.

SPOT Groningen organiseert normaal concerten in zowel de Stadsschouwburg als in de Oosterpoort, maar hun popprogrammering gaat nu niet door. “We zijn druk bezig met verschuiven. Als dat niet lukt, dan annuleren we het.” De theatervoorstellingen gaan wel door, met een zittend publiek dat op 1,5 meter afstand van elkaar zit. Dat gaat niet bij concerten, zegt de woordvoerster. “Dat is toch een andere beleving”. De ‘heropening’ voelt dan ook “dubbel”, vindt ze. “We zijn blij dat we weer wat kunnen, maar tegelijkertijd is het gewoon niet rendabel.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD