Prinses Mako gevangen in het ijzeren protocol

Door: DitjesDatjes
13-11-2020

De Japanse prinses Mako lijkt gevangen te zitten in de gouden kooi van het ijzeren hofprotocol en de keizerlijke tradities. Drie jaar geleden kondigde ze vol vreugde aan zich te gaan verloven met studievriend Kei Komuro, maar van een huwelijk is het nog steeds niet gekomen. Vrijdag lieten Mako en Kei weten dat ze niet van mening waren veranderd, alleen wisten ze niet wanneer ze elkaar het jawoord konden geven.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Een huwelijk betekent voor Mako (29) ontsnapping uit de gouden kooi. Een prinses die trouwt verliest automatisch haar titel, positie en lidmaatschap van het keizershuis. Ze krijgt van de regering een soort bruidsschat of afkoopsom mee en verdwijnt daarna in de betrekkelijke anonimiteit. Prinses Mako wordt dan gewoon mevrouw Komuro. Maar voor het zover is, gelden alle streng door het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding bewaakte beperkingen en protocollaire voorwaarden.

Dat betekent onder meer dat Kei (29) van onbesproken gedrag moet zijn. Aan die voorwaarde lijkt hij te voldoen, maar zijn moeder niet. Die heeft een financieel geschil met een ex-vriend en er circuleren verschillende lezingen over oorzaak en gevolg en over het feit of het probleem is opgelost of niet. Inmiddels is wel duidelijk dat Mako’s vader kroonprins Akishino – ook Fumihito genoemd – het huwelijk niet ziet zitten. Moeder kroonprinses Kiko heeft reserves, maar respecteert de wens van haar oudste dochter.

Ondertussen tikt de klok echter verder. Het huwelijk was aanvankelijk gepland voor november 2018 doch werd eerder dat jaar al verschoven naar 2020. Het paar had “bedenktijd nodig” en 2019 kwam niet uit vanwege de troonswisseling. Daarna was het wachten op de formele installatie van Fumihito als kroonprins, die vanwege de coronacrisis van april dit jaar naar vorige week werd verschoven. Een huwelijk zit er daardoor ook dit jaar niet in en met de Olympische Spelen in Tokio in 2021 in het vooruitzicht kan het nog wel eens heel veel langer gaan duren.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD