Regeringscommissaris Hamer wacht opzet DWDD-onderzoek NPO af

Door: DitjesDatjes
23-11-2022

Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel wangedrag, “is nog in afwachting van de precieze opzet” van het onafhankelijke NPO-onderzoek naar de misstanden op de redactie van DWDD. Hamer “vindt het belangrijk dat het deel van het onderzoek waarin wordt teruggekeken op de gebeurtenissen bij DWDD extern – dus buiten de mediawereld – wordt uitgevoerd.” Zij heeft echter op dit moment geen reden om aan te nemen dat de NPO haar advies niet ter harte neemt.

Dat laat Hamer desgevraagd weten in reactie op kritiek van het Commissariaat voor de Media. De mediawaakhond, die toezicht houdt op het naleven van de Mediawet, stelde woensdag zich zorgen te maken over de onafhankelijkheid van het onderzoek naar de werkcultuur bij DWDD en de NPO.

“Het is belangrijk dat het onderzoek onafhankelijk is en onderzoekers buiten de mediawereld worden gezocht”, aldus Hamer. “Maar bij het deel gericht op de toekomst vind ik het juist van belang dat de NPO betrokken is. Zij moeten mede uitvoering gaan geven aan de conclusies.”

Het Commissariaat is bang dat de NPO en haar leidinggevenden, zoals NPO-baas Frans Klein, te veel onderwerp van het onderzoek zijn om zelf opdrachtgever te kunnen zijn. Klein legde dinsdag zijn taken voorlopig neer; hij was lange tijd baas van de VARA toen de misstanden op de redactie van DWDD plaatsvonden. Maar de NPO liet woensdag weten de opdrachtgever te blijven van het onderzoek naar de misstanden. Het NPO-onderzoek richt zich op de vraag welke signalen over misstanden er zijn geweest en wat er met die signalen is gebeurd.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD