Reza Pahlavi en prins Ali reageren op executie worstelaar

Door: DitjesDatjes
13-09-2020

Reza Pahlavi, zoon van de laatste sjah van Iran en leider van een oppositiebeweging tegen het regime in Teheran, heeft zondag in felle bewoordingen de executie veroordeeld van de worstelaar Navid Afkari. “Ik zeg tegen zijn moeder en familie: jullie staan niet alleen. Ik heb met zijn dood vandaag ook een kind verloren”, aldus de in de Verenigde Staten in ballingschap levende Reza Pahlavi.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

“Het regime moet zich realiseren dat door het doden en begraven van een onschuldige jonge man, en zijn moeder een afscheid te onthouden, de stem van protest van een bedroefd land niet tot zwijgen wordt gebracht”, aldus Reza Pahlavi. Hij putte hoop uit het feit dat miljoenen jonge Iraniërs verlangen naar vrijheid en gerechtigheid. “De geschiedenis leert dat liefde sterker is dan haat en dat licht de duisternis overwint”

De gewezen kroonprins, die nu eigenlijk sjah had kunnen zijn, had zich eerder al ingespannen voor gratie en vrijlating van de 27-jarige Iraanse worstelkampioen. Die werd ter dood veroordeeld omdat hij bij protesten tegen het regime een veiligheidsbeambte zou hebben gedood. Zijn bekentenis, die later weer werd ingetrokken, was volgens Afkari’s familie door marteling tot stand gekomen. De familie van de gedode veiligheidsman schonk de worstelaar geen vergiffenis, waarna zaterdag het vonnis werd voltrokken en hij in het geheim werd begraven. Twee broers van Navid zitten gevangenisstraffen uit van respectievelijk 54 en 27 jaar.

Vermoorden

De Jordaanse prins Ali, zoon van wijlen koning Hoessein en halfbroer van de huidige koning Abdullah, had zaterdag gereageerd op “het vermoorden van Navid”. Hij stelde voor om Iran uit te sluiten van elke internationale competitie tot het regime de universele mensenrechten respecteert. ‘Wat een schande!”, aldus prins Ali op Twitter, waarbij hij onder meer de wereldvoetbalbond FIFA, het IOC en de worstelfederatie aansprak.

Het Internationaal Olympisch Comité had zaterdag laten weten “geschokt” te zijn door de terechtstelling. “Het is diep verontrustend dat de pleidooien van atleten van over de hele wereld en al het werk achter de schermen van het IOC, samen met het Nationaal Olympisch Comité van Iran, de wereld worstelbond en de Iraanse worstelbond, ons doel niet hebben bereikt. Onze gedachten zijn bij de familie en vrienden van Navid Afkari”, aldus een verklaring uit Lausanne.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD