Rowling opnieuw gecancelled

Door: Kees van der Made
06-01-2022

‘Harry Potter’-auteur J.K. Rowling wordt nog een keer gecancelled. Dit keer op een Engelse school. Zij was de naamgever van een groep, maar nu niet meer…

Een nieuwe klap voor auteur Joanne K. Rowling die al geruime tijd onder vuur ligt. Het verhaal begon eind 2019. Toen kwam Rowling onder vuur te liggen omdat ze een onderzoeker steunde die beweerde dat mensen hun biologische sekse niet konden veranderen. Het verhaal kreeg een vervolg in juni 2020. Toen schreef Rowling op Twitter een reactie op de tekst: ‘Mensen die menstrueren’. Zij was er zeker van dat er een woord voor was: ‘Help me even. Wumpen? Wimpund? Woomud?’ Alle drie verbasteringen van Engelse woord vrouw, ‘woman’. Die Tweet werd haar door velen niet in dank afgenomen, ook haar nuancering* die ze later plaatste zette geen zoden aan de dijk.

Reüniespecial

Dit heeft veel gevolgen voor de schrijfster gehad. Zo is ze bedreigd en mocht ze recentelijk niet deelnemen aan de HBO reüniespecial van de Harry Potter cast. Het productiebedrijf besloot uitsluitend archiefmateriaal van haar te gebruiken.

Niet in lijn

Nu heeft de Boswells School in Essex besloten dat de naam niet meer bij de school past. Dat meldt de Mail Online. Eén van de groepen in de school die naar de schrijfster vernoemd was heeft een naamsverandering ondergaan. Dat heeft de school gedaan naar aanleiding van verzoeken van studenten en stafleden. Het schoolbestuur zegt erover. Volgens het schoolbestuur is de kijk van de schrijfster op transmensen niet in lijn met die van de school. De naam van Rowling is vervangen door de naam van Olympiër Kelly Holmes.

*Dit is de betreffende nuancering:

Meer DenD