Russische tv-journaliste opnieuw beboet voor kritiek op oorlog

Door: DitjesDatjes
28-07-2022

De tv-journaliste die wereldberoemd werd door een nieuwsuitzending op de Russische televisie te verstoren met een protest tegen de oorlog in Oekraïne, is opnieuw beboet voor haar kritiek. Een rechtbank in Moskou oordeelt dat ze op sociale media het Russische leger in diskrediet heeft gebracht.

Marina Ovsjannikova riskeerde tot vijftien jaar cel, maar kreeg een boete van 50.000 roebel (ruim 800 euro). Ze weigerde in de rechtbank haar kritiek terug te nemen en omschreef de aanklacht tegen haar als absurd. “Het doel van dit proces is om alle tegenstanders van de oorlog te intimideren”, zei ze.

De Russische regering heeft sinds de aanval 24 februari begon meerdere wetten ingevoerd die kritiek op de oorlog strafbaar stellen. Ovsjannikova’s advocaat betoogde dat de journaliste volgens de grondwet het recht heeft om zich uit te te spreken tegen de oorlog, maar volgens de rechter bevestigt het bewijs dat ze ook in deze zaak schuldig is.

Ovsjannikova verstoorde in maart een live-uitzending van de staatszender waar ze voor werkte door de studio binnen te lopen en “stop de oorlog” te roepen. Ze toonde ook een protestbord waarop stond: “geloof de propaganda niet, ze liegen je voor”. De journaliste, die daarna ontslag nam, kreeg voor die actie een boete van 30.000 roebel.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD