Sanne Wallis de Vries: sluitingstijd van tien is niet werkbaar

Door: DitjesDatjes
24-01-2022

Een sluitingstijd van 22.00 uur “is voor veel theaters en gezelschappen niet tot heel moeilijk werkbaar”. Dat zegt Sanne Wallis de Vries, cabaretière en mede-initiatiefnemer van de protestactie Kapsalon Theater, tegen het ANP. Maandag lekte uit dat het kabinet mogelijk besluit om onder meer de culturele sector te openen tot 22.00 uur.

“Ik vind het onbegrijpelijk dat er voor de theatersector geen uitzondering wordt gemaakt”, zegt Wallis de Vries. “Als ze tot 23.00 uur open mogen blijven, dan maakt het alles uit voor de sector en niets uit voor het virus en de beleidsmakers.” De definitieve maatregelen worden dinsdagavond bij de coronapersconferentie bekendgemaakt.

Daarbij is open gaan niet rendabel als bezoekers anderhalve meter afstand moeten houden, denkt ze. “Kortom: als de voorwaarden zijn 22.00 uur sluiten en anderhalve meter afstand, dan betekent dat voor veel theaters dicht blijven. En voor veel bespelers niet spelen. Een wassen neus dus. En niemand begrijpt waarom.”

Niet rendabel

De andere initiatiefnemer van Kapsalon Theater, Diederik Ebbinge, sluit zich bij haar standpunten aan, zo is op zijn Twitteraccount te lezen. “Wij zijn heel benieuwd waarom dat uurtje extra open voor degenen die kunnen spelen niet mag. Dat helpt enorm! Het argument van Bruls: ‘tegelijk met de horeca, dat handhaaft beter’ telt niet”, vindt hij.

“Theaters open tot 22.00 uur op anderhalve meter betekent feitelijk een derde zaalbezetting. Dit is voor het gros van de voorstellingen niet rendabel. Ook voor kleine zalen (zijn er heel veel van) is het economisch onhaalbaar open te gaan.”

Kapsalon Theater

Met Kapsalon Theater werden verschillende theaters in Nederland vorige week woensdag omgebouwd tot een kapsalon, massagestudio of een schoonheidssalon, waar ook werd opgetreden. Aanleiding hiervoor was onvrede dat bijna alle sectoren weer open mochten, behalve onder meer de culturele sector. Ook musea deden mee aan de actie, door bijvoorbeeld een sportles te organiseren.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD