Sharon bereidt feestelijke maaltijden

65
Sharon in haar restaurant Tante Truus. Foto Johannes Dalhuijsen

,,Het is weer tijd voor feestmaaltijden! Staat u zelf in de keuken? Maak dan een van deze twee recepten of beide. Dan de carpaccio als voorgerecht en de eend als hoofdgerecht. Eend vind ik persoonlijk een feest om te eten en deze variant is heerlijk en erg smaakvol. Kookt u liever vegetarische of veganistisch? Maak dan deze heerlijke carpaccio gemaakt van gekookte rode bieten. Prima als voorgerecht maar zeker ook als hoofdgerecht dan verdubbel je het recept. Ik hoop dat jullie kunnen genieten van deze recepten net als ik. Fijne feestdagen!”


Gemarineerde eendenborst geserveerd met parelgort en kruiden. 

Het boodschappenlijstje:  

4 eendenborsten 

10 eetl. Hoisinsaus 

bosje dille 

bosje basilicum 

bosje peterselie  

parelgort (geweekt)  

1 citroen 

peper/zout 

Olijf- of notenolie  

 

Bereiding voor 4 personen:  

Een eend heeft een dikke vetlaag die u in moet snijden voor het bakken, zodat het vlees niet kromtrekt en het vet goed smelt. Snijd lange snede over de breedte van de eendenborst. Draai de filet dan een halve slag en snijd de vetlaag nog een keer, zodat je een ruitpatroon krijgt. Marineer de eendenborsten met de hoisinsaus en laat deze minimaal 30 min intrekken.   

Verwarm een pan en bak de eendenborst eerst vijf minuten aan de vetkant. Je hoeft geen vet of olie toe te voegen, het vet van de filet smelt vanzelf. Na vijf minuten draai je de filet om. De garing is afhankelijk van de dikte van de eendenborstfilet. Laat de eendenborst filets 10 min rusten in folie voor dat je het uitserveert. 

Kook de geweekte parelgort in 45 minuten gaar. Giet het water af en laat vervolgens 20 minuten nagaren. Snijd de verse kruiden zo fijn mogelijk en roer dit door de gegaarde parelgort heen samen met het sap van de citroen wat olie naar keuze en peper en zout naar smaak. 

Verwarm wat hoisinsaus op in een pan met een scheutje water en serveer dit apart naast het vlees uit. 


 

Carpaccio van rode biet geserveerd met een salade van venkel en balsamico siroop. 

Het boodschappenlijstje: 

4 rode bieten 

2 venkelknollen  

2 rode uien 

1 citroen 

bosje peterselie  

2 dl balsamicoazijn  

70 gr. kristalsuiker  

50 gr. geroosterde pijnboompitjes  

 

Bereiding voor 4 personen: 

Was de rode bieten goed kook deze vervolgens in de schil gaar. Als u erin kunt prikken na ca. 20 min. zijn ze goed. Laat ze afkoelen, verwijder de schil en snijd de rode bieten in dunne plakjes. Zodat u ze mooi in de vorm van een carpaccio kan neerleggen. 

Snijd de stelen en een klein stukje van de onderkant van de venkelknol af. Snijd de venkel doormidden en vervolgens in dunne plakjes. Snijd de uien in ringen zo dun mogelijk. Hak de peterselie fijn. Roer de gesneden venkel, peterselie en de uienringen door elkaar samen met wat olijfolie en het sap van 1 citroen en wat peper en zout naar smaak. 

Kook de balsamicoazijn samen met de suiker en laat dit 1/3 inkoken. Vervolgens laat je het afkoelen tot een mooie siroop. Maak het bord zoals op de foto op.