Sharon: ,,Dit is   altijd een succes! 

179
D&D kok, Sharon is klaar voor de feestdagen. FOTO:Johannes Dalhuijsen

,,Het is eenvoudig te maken, maar altijd een succes,” zegt tv-kok Sharon de Miranda over dit recept voor gebakken rijst, oftewel fried rice.  ,,Wat dit gerecht helemaal af maakt, zijn de pittige kerrie-eitjes. Mocht u meer zin hebben in een lekker stukje vlees, maar nu eens net even anders bereid,  probeert u dan eens de zoete aardappelpuree met gebakken Romeinse sla en lamskoteletjes.”   

Gebakken rijst met doperwten, mais en tofu! Met pittige kerrieeitjes 

Het boodschappenlijstje
400 gr. gekookte rijst (liefst van een dag daarvoor)
100 gr. doperwten
100 gr. mais
2 eetlepels vissaus
1 eetlepel ketjap manis
1 rode paprika
1 ui
375 gr. Tofu
1 teentje knoflook
1 bosje bladselderij

Kerrie-eitjes 

8 gekookte eieren
100 ml. kokosmelk
2 eetlepels masala kerriepoeder
1 gesnipperd uitje
2 dl. water
1 theelepel sambal badjak
1 blokje groentebouillon
olie 

Bereiding voor 4 personen: 

  • Snipper het uitje, hak de knoflook fijn en snijd de paprika in blokjes. Verhit een ruime wok met een scheutje olie en fruit hierin de ui samen met het gehakte teentje knoflook. Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 1 cm dik en dep deze droog met wat keukenpapier.  
  • Bak de tofu ongeveer 3 min. mee en voeg ketjap manis toe. Vervolgens bakt u de rijst samen met mais en doperwten en blust u het af met de vissaus. Bak alles nog 4 min. op middelhoog vuur. Haal de wok van het vuur en voeg tot slot nog wat vers-gesneden selderij toe.  

Bereiding kerrie-eitjes:  

  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin het uitje. Roer de masala erdoor en blus het af met de kokosmelk en het water. Verkruimel het bouillonblokje erdoor en voeg de sambal eraan toe. Laat dit ongeveer 5 min. sudderen op een laag vuurtje. Voeg de eieren eraan toe en verwarm deze 2 min. mee. 

Zoete aardappelpuree met gebakken Romeinse sla en lamskoteletjes  

Het boodschappenlijstje 

700 gr. zoete aardappels 
50 ml. melk
75 gr. crème fraîche (verse room)
2 kleine Romeinse slakroppen
8 lamskoteletjes
1 theelepel 5 kruidenpoeder
1 teentje knoflook
olijfolie
peper en zout  

Bereiding voor 4 personen: 

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in 20 min. gaar in water met zout. Giet de aardappelen af en stamp ze grof met de pureestamper. Meng de melk erdoor, samen met de crème fraîche. 
  • Spoel de sla schoon en dep deze droog. Halveer de sla in de lengte doormidden. Plaats de helften met de platte kant in een hete grillpan en grill deze in een paar minuten goudbruin. Als de slahelften klaar zijn bestrooit u ze met wat peper en zout naar smaak. 
  • Smeer de lamskoteletjes in met 5 kruidenpoeder, wat olie en een gehakt teentje knoflook. Laat ze minimaal een half uurtje marineren voordat u ze gaat grillen. Gril de koteletjes aan beide kanten ongeveer 4 minuten zodat ze van binnen mooi rosé zijn.