STAN HUYGENS GERIDDERD: HOREN, ZIEN EN SCHRIJVEN…

Stan Huygens geridderd||Willem Kool||||
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Mark Rutte sprak deze middag in Noordwijk aan Zee de bekende toverformule uit: ,,Het heeft de Koning behaagd om…”

Het klonk Willem Kool, zestien jaar was de Brabander de journalistieke ‘koning’ van de Nederlandse societyjournalistiek, als muziek in de oren. Het was geen enorme verrassing, want Kool (je bent tenslotte journalist bij de grootste krant van Nederland óf niet) had het gerucht al vernomen.

Een aanbevelingscomité, met klimaatpaus Ed Nijpels en Frits Huffnagel in de hoofdrol, had zijn best gedaan voor deze prachtige kroon op het werk van de Telegraaf-icoon.

Huis ter Duin

Hotel Huis ter Duin bood deze juni-zaterdag onderdak aan het Stan Huygens Journaal, dat intiem afscheid nam van de 66-jarige Willem Kool. Geen duizend gasten, zoals Kool in de uitnodiging schreef, maar slechts twee ‘bescheiden’ gezelschappen met 50 bekende en minder bekende Nederlanders.

De lunch met onder anderen ex-premier Jan-Peter Balkenende was misschien nog wat formeel, maar bij het diner ging het er heerlijk luidruchtig aan toe.

‘Willemsorde’

,,Ik had eerlijk gezegd een andere onderscheiding van de Koning verwacht”, knipoogde de kersverse ridder, die in zijn afscheidsspeech ’s avonds niet anders dan kon toegeven dat hij zijn tranen nauwelijks had kunnen bedwingen.

,,Ik dacht eigenlijk aan de Willemsorde!”, aldus Kool, die nog pochte over een aantal andere wijn- en portridderschappen die hem de afgelopen 16 jaar ten deel vielen.

Zestien jaar lang liep Kool feesten, partijen, gala’s, wijnproeverijen en diners af en reisde hij misschien ook wel zestien keer de wereld rond voor de societyrubriek, die vóór hem door Thomas Lepeltak werd groot gemaakt.

Wijnen

Horen, zien en schrijven is het motto van Stan Huygens, die in de wereld van politiek, bedrijfsleven, sport en Michelin onverslaanbaar is. Ook deze avond vulde de zaal zich moeiteloos met nieuws en geruchten. Dit alles ondergedompeld in uiteraard de oranjegele Veuve Clicquot en prachtige wijnen, zoals de 2017 Barbera d’Alba ‘en Magnum, en begeleid door tweesterrengerechten van de absolute topkoks van Nederland: Richard van Oostenbrugge, Thomas Groot (Restaurant 212), Onno Kokmeier en Arjan Speelman (Ciel Bleu), Erik van Loo (Parkheuvel), Rik Jansma (Basiliek) en Marcel van Lier (Latour).

Het waren ceremoniemeesters Stephan Stokkermans en Carsten Klint, tegenwoordig van het Amsterdamse theaterrestaurant Pasta e Baste, die ervoor zorgden dat het officiële programma om klokslag 22.00 uur stopte. Ook eerder op de dag met de presentie van architect Cees Dam, Camille Oostwegel, Okura-topper Marcel van Aelst, VVD-fractieleider in de Senaat Annemarie Jorritsma en de virtuoze Jaap van Zweden bewees het Journaal zijn starpower.

Primeurs

Ondertussen vlogen de primeurs over tafel. Want binnenkort staat ons een belangrijke horeca-overname te wachten en werd er volop gespeculeerd hoe de kabinetsformatie zou aflopen: ‘met de ChristenUnie, dus’.

Onno Hoes, de Funda-voorman en ‘gids voor verkenning’ in de probleemprovincie Limburg, liet maar weinig los over de bestuurscrisis waar ex-gedeputeerde Ger Koopmans zich behoorlijk in de nesten heeft gewerkt.

Wijnboer Philip de Haseth Möller herinnerde Kool aan zijn droom om ooit Stan Huygens te worden en Rob Labadie, de voormalig beursman, hield een geestige toespraak die Kool in het hart raakte. Aan tafel ook Jaap Rost Onnes en zijn vrouw Mary. De voormalig bankier maakte alle drie de Stan Huygens van dichtbij mee en is waarschijnlijk ook koploper als het meest genoemde lid van de Nederlandse society in de rubriek.

Wie waren er nog meer? Pianist Tonny Eyk, die zijn populaire Tour de France-column schreef in het Journaal, maar ook Aad Ouborg, die vorig jaar nul op het rekest kreeg toen hij zijn Chinese contacten wilde gebruiken om Nederland aan mondkapjes te helpen.

Gasten

Ook de binnenkort ex-collega’s van Willem Kool genoten van de koningskrab met roomijs beurre blanc met Osciëtra kaviaar, de Bresse kip met nieroogkreeftjes, bospaddestoelen, kreeftencrèmesaus en de entrecote ‘Las Piedras’.

Onder hen ex-chefsport Jaap de Groot, wielrenkenner Raymond Kerckhofs, Wim Bohnenn, Jan-Kees Emmer, Joost de Haas, Jo Cortenraedt, John van den Heuvel en Frank van Vliet, bij wie als correspondent (volgens Kool) ‘de kogels door de haren vlogen’.

Andere gasten, onder wie Caroline van Wezel, getrouwd met de Nederlandse schoenenkoning Frank van Wezel, haalde herinneringen op met pr-man Jeroen Sparrow over champagnetochtjes over de Vecht. Yves Gijrath kondigde aan dat hij met een team diepgravend onderzoek gaat doen naar de deal van Sywert van der Lienden.

Vive le Roi

Van Jaap Sonnemand, die de Provence-rosé AIX in Australië aan de man brengt, kreeg Kool een megafles van maar liefst 6 liter met een uniek etiket met daarop zijn eigen beeltenis.

De wereld van Stan Huygens is uiteraard veel groter dan de 100 bevoorrechte gasten van Willem Kool. Maar meer gasten kon echt niet, benadrukte de nieuwe ridder.

En Willem Kool? Le roi est mort, vive le roi!

Willem is een professional en beseft als geen ander dat het zo werkt. Maar de nieuwe ‘ridder’ had aan het einde van de avond nog wel een boodschap aan allen. ,,Ik hoop jullie binnenkort weer te zien, maar dan als vrienden.”

Tags

AAD OUBORGANNEMARIE JORRITSMAHUIS TER DUINJAN PETER BALKENENDEJOHN VAN DEN HEUVELMARK RUTTEONNO HOESROB LABADIESTAN HUYGENS JOURNAALTHOMAS LEPELTAKTONNY EYK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck