Stoelen en troonzetel staan klaar in de Grote Kerk

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De Grote Kerk in Den Haag was maandagmiddag een en al bedrijvigheid aan de vooravond van de historische Prinsjesdag. De kerk zal daarbij voor het eerst in zijn eeuwenoude geschiedenis de Staten-Generaal huisvesten. Die komt op de derde dinsdag van september in verenigde vergadering bijeen om te luisteren naar de beleidsvoornemens van het kabinet-Rutte. Koning Willem-Alexander neemt op zijn – uit Ridderzaal meegenomen – troonzetel plaats om die in de Troonrede verpakte plannen voor te lezen.

In de kerk stonden de stoeltjes voor de naar schatting 250-270 genodigden reeds klaar: alle Kamerleden, de ministers en een aantal hoge functionarissen zoals de vicepresident van de Raad van State en de Nationale Ombudsman. Tussen de rode stoelen is netjes anderhalve meter afstand gehouden, behalve bijvoorbeeld bij die voor prins Constantijn en prinses Laurentien. Die mogen naast elkaar zitten. Dat Senaatsvoorzitter Jan Anthonie Bruijn hen heeft uitgenodigd, is enigszins opmerkelijk. Ze hebben op Prinsjesdag geen enkele functie behalve het nakomen van een familietraditie. De staatssecretarissen daarentegen zijn niet welkom. Dit omdat de ruimte vanwege de coronaregels beperkt is, ondanks het verhuizen van de Ridderzaal naar de Grote Kerk.

Jan Anthonie Bruijn, die de verenigde vergadering voor de tweede keer voorzit, nam maandagmiddag even de tijd om de media te woord te staan, en hield verder toezicht op de voorbereidingen. De bloemstukken hadden al een plaats gekregen terwijl de NOS druk was met het testen van alle apparatuur. Buiten haalden werkers van de gemeente Den Haag verkeersborden weg die het mooie plaatje van de uitzending zouden verstoren, en maakten zich op voor een enorme fietsopruimingsklus. In de straten rond de Grote Kerk mochten vanaf 17.00 uur geen rijwielen meer staan geparkeerd, maar daar hadden veel Hagenaars aan het einde van de middag nog lak aan.

Beperkt hoera-geroep

Rondom de kerk waren ook al de robuuste verkeersafsluitingen aangebracht. Die moeten voorkomen dat iemand het dinsdag afgesloten gebied binnenrijdt. Ook was de gemeente al ijverig geweest met het plaatsen van dranghekken en was de toegang tot het even verder gelegen Binnenhof al deels voorzien van schermen. Die moeten ervoor zorgen dat de zich daar verzamelende Kamerleden ongehinderd in de schuttlebusjes kunnen stappen – mét speciaal Prinsjesdag-mondkapje – en dat publiek niet in de verleiding komt toch te gaan kijken.

Het is de bedoeling dat ook rond de kerk schermen komen om toeschouwers te weren. Burgemeester Jan van Zanen, voor wie het de eerste Prinsjesdag is als eerste burger van Den Haag, heeft immers iedereen opgeroepen niet naar het centrum te komen. Op die manier kunnen de coronaregels worden nageleefd en ontstaat er geen drukte. Er is ook geen reden om te komen, aldus Van Zanen, want het koningspaar gaat met de auto van paleis naar tijdelijke vergaderzaal, er is behalve bij de kerk geen militair ceremonieel en na afloop is er ook geen zwaaimoment.

Bruijn vertelde afgelopen week dat zelfs het feestelijke ‘hoera’-geroep aan het einde van de Troonrede beperkt blijft tot één persoon: hijzelf. Spreekkoren zijn namelijk ook niet toegestaan.

 

BUZZR

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck