Teleurgestelde Duitsers berekenen dat een medaille €13,6 miljoen belastinggeld kostte

Gesprek van de Dag
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Onze oosterburen met een schamele 9e plek in het medailleklassement van de Olympische Spelen in Tokio kijken waarschijnlijk met een jaloerse blik naar het Nederlandse succes. Nooit eerder gebeurd: Nederland stond op een historische 7e plaats.

In totaal kostten de 37 Duitse medailles een half miljard euro, berekende het dagblad Bild. Het ministerie van Binnenlandse Zaken droeg €317 miljoen en ministerie van Defensie maar liefst €186 miljoen bij. Dat betekent dat elke medaille ongeveer €13,6 miljoen kost.

Medailles

De pijnlijke conclusie is: ,,Andere landen geven ongeveer hetzelfde bedrag uit, maar behalen wel meer medailles.”

Met name op het gebied van atletiek, schieten, kano en roeien waren de resultaten van onze oosterburen belabberd. Ook bij sporten als voetbal, hockey, basketbal en handbal bakten de Duitsers er niet veel van: geen medailles!

Pieter van den Hoogenband

TeamNL onder leiding van Pieter van den Hoogenband herbergt daarentegen de best presterende sporters. De Nederlandse Olympische medaille kost volgens een berekening van De Volkskrant €3 miljoen. De atletiekmedailles waren nog voordeliger: €892.474.

Dat is behoorlijk minder belastinggeld dan wat de Duitsers moesten fourneren voor de sportieve successen. Het meeste geld in Nederland gaat naar het wielrennen op de baan en op de weg, en het BMX’en.

Bild is niet erg optimistisch voor wat betreft de Duitse sporttoekomst. Dat zou komen dat volwassensport door corona minder is beoefend.

Tags

BildDe VolkskrantDuitslandGesprek van de DagOlympische SpelenTeamNL

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie