Tineke stopt met behandeling tegen chronische pijn

Tineke de Nooij

Tineke de Nooij heeft chronische pijn. De 78-jarige radio-bekendheid heeft last van slijtage waardoor ze iets scheef is gaan lopen en een zenuw in haar rug beklemd is geraakt. Hoewel Tineke erg veel last heeft, denkt ze niet meer aan een behandeling of aan medicijnen. 

Veel bijwerkingen

,,Ik ga niet meer naar de kliniek”, zegt Tineke tegen weekblad Story. ,,Zij hebben me injecties gegeven en dat hielp wel wat. Maar ik heb besloten nu helemaal te stoppen met pijnstillers en die hele bliksemse boel, want het heeft veel effect op je.” De afgelopen jaar heeft Tineke meerdere medicijnen geprobeerd, maar de bijwerkingen vond ze erg heftig. ,,Je wordt minder alert en het kan je emoties afvlakken. Ik heb gewoon gedacht: nu stop ik ermee.”

Kou en vocht

Tineke heeft nu geen last van bijwerkingen meer, maar natuurlijk heeft ze nu wel meer pijn dan toen ze nog wel de medicijnen gebruikte. ,,Helaas heb ik geen andere keus. Een operatie heeft namelijk geen zin meer op mijn leeftijd”, zegt ze hierover. ,,Altijd maar blijven zeuren heeft geen zin. Op mijn leeftijd komen nu eenmaal de gebreken en dan kun je wel bezig blijven met klagen.”
Gelukkig kan Tineke wel regelmatig het warme weer opzoeken in Zuid-Afrika. De hogere temperaturen daar verzachten haar pijn. ,,Afgelopen november ben ik weer een paar weken in Zuid-Afrika geweest en ik liep als een trein. Ik heb elke dag heerlijk kunnen zwemmen en ook mijn stok had ik niet meer nodig. Toen ik een paar dagen terug was in Nederland liep ik weer krom Zo zie je maar dat het ook met vocht en kou te maken heeft.”